Ilmastonmuutos │ Luonnon ärsyttämisessä on vaaransa

Be The Change │ Luonto
Vastuullinen, luontoa kunnioittava elämäntapa on ainoa hyväksyttävä tie eteenpäin. Maapallo voi toipua, jos ostamme ja kulutamme vähemmän.

Kaaosta ilmassa

On uskomatonta, että ihminen on pystynyt oman itsekkyyden kautta muuttamaan ilmastoa niin radikaalisti kuin nyt vuonna 2020 huomataan. On tulvia, monia hurrikaaneja, maastopaloja, jäätiköt sulavat, sademetsät tuhoutuvat ja keskilämpötila sen kun vain nousee, kaikki suuriksi osin rahan ja itsekkyyden takia. On kuvottavaa, että valtiot, joiden työ tulisi olla luoda ihmisille paremmat, ei huonommat puitteet elämälle, ovat tehneet erittäin vähän ja aivan liian hitaasti, jotta heidän tekemistä voisi missään määrin kutsua ilmastonmuutoksen vastaiseksi työksi.

Se mitä moni ei näytä käsittävän, että koska kaikki on yhteydessä kaikkeen, pieniltäkin vaikuttavat asiat voivat vaikuttaa todella negatiivisesti maailmaan ja laukaista suurempia uhkia kuin koskaan pystyimme kuvittelemaan. Luonto kyllä sopeutuu, mutta ihmisen evoluutio ei ainakaan kestä niin nopeaa ilmaston ja ympäristön muutosta ilman, että se vaikuttaa elämänlaatuun radikaalisti.

Suuntana vastuullinen elämäntapa

Kaikilla on vastuu tässä hetkessä ymmärtää, että vastuullinen, luontoa kunnioittava elämäntapa on ainoa hyväksyttävä tie eteenpäin. Jokainen ihminen on vastuussa siitä, että osallistuu omalla panoksella ja yrittää edesauttaa asioita, jotta ne menisivät parempaan suuntaan. Asioita, joita esimerkiksi voi tehdä, on ensinnäkin poistaa kaikki ei tarpeellinen kuluttaminen. Älä osta mitään mitä et aidosti tarvitse. Voimme kierrättää enemmän ja tehdä asioita itse, kuten ruoan, jolloin voi myös varmistaa, että ainesosat ovat mieluummin pientuotannosta kuin teollisista kanavista. Teollisten tuotteiden suosimista tulisi vähentää, koska ylituotanto ja hukka kuormittavat luontoa ja maapalloa valtavasti. Ei matkusteta, kun se ei ole tarpeen, liikutaan enemmän kävellen ja pyörällä tai muulla puhtaalla ajoneuvolla. On hyvä muistaa, että esimerkiksi sähköauto ei ole puhdas, koska verkkosähköä ei tuoteta kestävällä ja puhtaalla tavalla ja se itse asiassa on tällä hetkellä todella kova saastuttaja. Suunta on kuitenkin parempi siinä mielessä, että uusiutuvaa sähköä tuotetaan enemmän ja enemmän.

Opitaan myös kasvattamaan edes jotain, esimerkiksi yrttejä kotona tai vaikka kukkia, pyritään pitkäjänteisyyteen sen sijaan, että tuetaan esimerkiksi hollannin kukkatukkuja, jotka siis toimivat välikätenä Afrikassa ja muualla tuotettujen kukkien jakelemiseen ympäri maailmaa, onko se kestävää, no ei ole vaikka ovatkin hienoja. Kun ostaa jotain, joka kestää vain pari päivää niin pitää kuvitella minkälainen valtava negatiivinen hiilijalanjälki siinä on, jo itse kuljetus hirvittää. Pointti ei ole etteikö kukkia ja kasveja saisi olla, mutta pyritään luomaan siihen kestävämpi jänne, ei se ole paljon vaadittu ja jokaisen panos huomataan, siitä luonto kiittää.

Luonnon pelastaminen on mahdollista, mutta suurimmat saasteiden tuottajat pitää saada aisoihin ja teollisuus on tässä todellinen ongelma. Maapallo voi toipua, jos ostamme ja kulutamme vähemmän. Talous on muutenkin rikki, eli ei kannata uskoa sitä ikuista propagandaa siitä, että talous vain pyörii, jos kaikki kuluttavat. Talous on jo näyttänyt heikon puolensa, se on liian riippuvainen massatuotannosta, erityisesti kaikesta siitä ei tarpeellisesta tuotannosta, joka kuormittaa ilmastoa. Väärää toimintamallia ei koskaan kannata varjella tai pelastaa, vaan parempi antaa sen kaatua, jotta voi tehdä asiota paremmin uudelta kestävämmältä pohjalta.

Luonnon pelastaminen on sekä haaste, että mahdollisuus

Luonnon pelastaminen on mahdollista, mutta suurimmat saasteiden tuottajat pitää saada aisoihin ja teollisuus on tässä todellinen ongelma. Maapallo voi toipua, jos ostamme ja kulutamme vähemmän, ja kaiken lisäksi se avaa uusia mahdollisuuksia. Koska talous on muutenkin rikki vaikka ihmisille syötettäisiin vaikka mitä harhaanjohtavaa propagandaa. Talous kyllä pyörii paremmin, jos kaikki kuluttavat, mutta se kostautuu siinä, että maksamme erittäin kovan hinnan siitä ylikuormituksesta, jota tuemme holtittomalla kuluttamisella. Talous on jo näyttänyt heikon puolensa, se on liian riippuvainen massatuotannosta, erityisesti kaikesta siitä ei tarpeellisesta tuotannosta, joka kuormittaa ilmastoa. Aina vaan kasvavan talouden hyöty on myös täyttä illuusiota niin kauan kun emme ymmärrä suhteellisuutta ja luonnon kunnioittamisen tärkeyttä. Kiitollinen ja vastuullinen edistynyt ihminen kiittäisi luontoa ensin olemassaolostaan ja toimisi sen arvojen mukaisesti sen sijaan, että hän keskittyy omaan napaan ja siihen, että hän on universumin keskipiste ja luoja, jonka ympärillä kaikki pyörii.

Asia on vain niin, että väärää toimintamallia ei koskaan kannata tukea, varjella tai pelastaa, vaan parempi antaa sen kaatua, jotta voi tehdä asioita paremmin uudelta kestävämmältä pohjalta. Ihmiskunta ei historiansa aikana ole ollut erityisen hyvä muuttamaan asioita ilman konfliktia, mutta se on aina ollut mahdollista. Tilanne on jälleen kerran sama, jossa itsekeskeisten voittoa ja valtaa havittelevien tahojen kuten valtioiden ja korporaatioiden on päästettävä irti kuristusotteestaan ja nähdä, että heidän itsekkyys ja itsekeskeisyys sekä edistyksellisyyden puute on ehkä suurin syy siihen, että maailma ei pysty ratkomaan suurimpia ongelmiaan kuten luokkaerot, vähävaraisuus, työttömyys, vihamielisyys ja esimerkiksi väkivalta. Totuus on todennäköisesti se, että kyseiset ihmiset eivät näitä asioita edes tahdo ratkaista mistä syystä on todennäköistä, että muutoksen on jälleen kerran tapahduttava alkeellisten tapojemme mukaan konfliktien kautta. Niin kauan kuin ihminen ei pysty muuttumaan lajina yhdessä tietoisuuden ja elämän intressien mukaan häntä ei voi kutsua älykkääksi, koska asioiden konfliktien kautta ratkominen on sekä pelkurimaista, että lapsellista.

Vaikuttaja │ Niklas Christides