Terveelliset mausteet │ Terveysvaikutukset ja käyttö

Be The Change │ Ravinto

Mausteiden historia ja niiden terveellisyys sekä käytännön vinkit ruokien, juomien, leipien ja leivonnaisten maustamiseen

Mausteiden historia

Mausteita on käytetty maailmalla jo tuhansia vuosia. Muinaisessa Egyptissä niitä käytettiin paitsi ruokaan, myös ruumiiden palsamointiin. Mausteet olivat erittäin suosittuja ylellisyystuotteita myös antiikin Kreikassa ja Roomassa. Niillä oli tärkeä rooli antiikin Kreikan lääketieteessä ja Hippokrates käytti laajasti mausteista ja yrteistä valmistettuja rohtoja. Rooman valtakunnan kasvaessa, itämaiset mausteet levisivät myös muualle Eurooppaan.

Mausteet pysyivät pitkään ylellisyystuotteina ja keskiajalla mausteista erityisesti pippuria käytettiin jopa rahan korvikkeena. Ensimmäisinä mausteet Eurooppaan tuoneet arabialaiset kauppiaat sepittivät jännittäviä tarinoita mausteiden hankinnan vaarallisuudesta ja onnistuivatkin salaamaan mausteiden alkuperän vuosisatojen ajan.

Mausteet hillitsevät bakteerien kasvua ja siten auttavat ruoan säilymistä. Tämä olikin yksi tärkeimmistä mausteiden arvostuksen syistä antiikin ajalla ja keskiajalla, jolloin säilöntämenetelmistä oli pulaa. Tänäkin päivänä mausteiden runsas käyttö on ominaista erityisesti kuuman ilmaston maiden keittiöille (esimerkiksi Intia, Kiina, Thaimaa ja Meksiko), koska ruoka pilaantuu niiden ilmastossa viileämpiä maita herkemmin. Mausteita arvostettiin lisäksi niiden kulinaarisista ominaisuuksista johtuen sekä lääkkeinä. Ennen vanhaan oli tyypillistä myös peittää pahat hajut ja maut mausteilla.

Kun mausteiden alkuperä selvisi, niistä tuli Aasiaan ja erityisesti Intiaan suuntautuneen tutkimusmatkailun syy, kun eurooppalaiset yrittivät löytää turvallisen meritien mausteiden alkuperämaihin. Viitaten Vasco da Gaman ja Christopher Columbuksen tutkimusmatkoihin voidaan sanoa, että mausteilla oli tärkeä rooli Intian ja Amerikkojen kolonisaatiossa.

Vaikka monen mausteen juuret vievät Intiaan, niitä kasvatettiin ja käytettiin laajasti esimerkiksi Kiinassa, Indonesiassa, Ceylonissa ja Mesopotamiassa. Intia on edelleen ylivoimaisesti tärkein mausteiden tuotantomaa.

Mausteiden terveellisyys

Mausteiden terveysvaikutukset ovat olleet tiedossa jo tuhansia vuosia, ja myös tänä päivänä niitä käytetään luontaistuotteiden ja lääkkeiden raaka-aineina. Mausteilla ja niiden säännöllisellä käytöllä voidaan tehokkaasti tukea kehon toimintaa, vahvistaa vastustuskykyä ja ennaltaehkäistä sairauksia. Eri mausteilla on erilaisia terveyteen vaikuttavia ominaisuuksia, joten niitä kannattaa hyödyntää käyttämällä mausteita monipuolisesti.

On suositeltava perehtyä syvemmin yksittäisten mausteiden terveysvaikutuksiin, erityisesti jos on terveysongelmia tai vahva lääkitys. Täytyy myös muistaa kuunnella omaa kehoa. Jos teet isoja muutoksia ruokavalioon, elimistö voi reagoida siihen, ja tämä pätee myös mausteisiin. Jos saat jonkun lievän ei-toivotun reaktion, voit vähentää mausteen käyttöä taikka pitää taukoa siitä.

Useilla mausteilla on antibakteerisia ominaisuuksia eli tulehduksia lieventäviä vaikutuksia. Monet mausteet tukevat painonhallintaa edistämällä ruoansulatusta ja kiihdyttämällä aineenvaihduntaa, mikä edesauttaa ylimääräisen rasvan polttamista kehossa. Rasvanpolttoa kiihdyttävät muun muassa mausteiden antioksidantit.

Esimerkiksi chili, kurkuma ja inkivääri ovat mausteita, joista saa apua painonhallintaan. Salvialla ja muskotilla on positiivinen vaikutus muistiin ja mielialaan, inkivääristä saa helpotusta yskään, kaneli voi tukea diabeteksen hallintaa ja kurkuma on todellinen supermauste, josta voi jopa olla apua taisteluun syöpää vastaan. Sarviapilasta voi saada apua naisten kuukautisvaivoihin ja vaihdevuosien oireisiin. Nämä ovat vain joitakin esimerkkejä: yleensä yhdellä mausteella on useita terveysvaikutuksia.

Monet lääkärit puhuvat mausteiden terveellisyyden puolesta. Valitettavan usein törmää myös siihen, että mausteiden terveyshyötyjä vähätellään, koska kliiniset tutkimukset ihmisillä puuttuvat. Tutkimusten puuttuminen on ymmärrettävää, koska lääketeollisuuden ja monesti myös lääkäreiden intresseissä on lääkkeiden myynnin edistäminen. Jos ihmiset pitäisivät parempaa huolta itsestään elimistöä vahvistamalla ja tauteja ehkäisemällä, ei maailma tarvitsisi läheskään yhtä paljon lääkkeitä ja lääkäreitä kuin joita tänä päivänä käytämme.

Eri mausteiden terveysvaikutuksiin voi tutustua esimerkiksi OFK:n Know You Ingredients -osiossa. Muista myös terveyttä tukevat yrtit, ja mineraalit, joita saa laadukkaasta suolasta.

Laadukkaat mausteet ovat hintansa väärti

Mausteiden laaduissa on merkittäviä eroja, ja laatu on kriittinen asia erityisesti terveysvaikutusten kannalta. Mausteet valmistetaan maustekasvien eri osista, joten maaperä, ympäröivät vesistöt, ilmasto, aurinko ja valmistusprosessi ovat tärkeitä seikkoja, joilla on suora vaikutus mausteen laatuun ja sitä kautta kehoon ja mieleen.

Kun viljelymaata ja sen biodiversiteettiä kunnioitetaan, maa kiittää ja antaa tarvittavat aineet kasveille. Mahdollisimman luonnollisella kasvatustavalla päästään ihan eri luokan laatutuotteisiin kuin tehoviljelyn tapauksessa sillä ehdolla, että kasvuolosuhteet (mukaan lukien auringon määrä) ja muut edellä mainitut seikat ovat kunnossa.

Ykköslaatuun valikoidaan optimaalisen kypsyysasteen saavuttaneiden maustekasvien hyviä osia, toisin kuin teolliseen bulkkilaatuun (ns. "jämälaatuun"). Myös mausteiden jauhamis- ja kuivaustekniikka vaikuttaa makuun ja terveyshyötyihin, esimerkiksi jos valmistusprosessissa lämpötila pääsee liian korkeaksi, voivat ne palaa (sama asia koskee teollista teetä). Heikkolaatuisten mausteiden epäpuhtaudet kuormittavat kehoa.

Pienissä maissa mausteiden laatu on yleisesti huono, koska parhaat mausteet jäävät valmistusmaahan tai menevät isoihin maihin, joilla on etulyöntiasema. Kun tehdään yhteistyötä suoraan laadukkaiden mausteiden toimittajien kanssa eikä käytetä ns. maustepankkeja, on huomattavasti paremmat mahdollisuudet saada ensiluokkaisia mausteita. Pitää olla myös osaamista, jotta huomaa laatuerot ja osaa vaatia laatua.

Vaikka laadukkaiden mausteiden kilohinta on korkeampi kuin markettien bulkkimausteiden, niitä ei yleensä myöskään tarvitse käyttää aivan yhtä paljon, keskimäärin puolet tai joskus jopa neljäsosa riittää.

Yhteenvetona, korkealaatuiset mausteet ovat paitsi paremman makuisia ja riittoisampia, ovat ne myös tehokkaampia luonnonlääkkeitä. Ja silloinkin kun maussa ei huomaa merkittävää eroa, terveysvaikutuksissa voi olla iso ero. Siinä missä yrteissä pystyy maistamaan laadun helpommin, mausteissa se voi olla vaikeampaa.

Mausteiden käyttö

Mausteilla voit viedä ruoanlaiton aivan uudelle tasolle, mutta niitä pitää osata käyttää. On virhe luulla, että esimerkiksi itämaisia mausteita käytetään lähinnä tulisiin ruokiin. Ei ole mitään tarvetta laittaa runsaasti tulisia mausteita ruokaan, jos ei siitä pidä. Mausteiden kohtuullisella ja monipuolisella taidokkaalla käytöllä loihdit unohtumattomia makuelämyksiä ilman, että suu tuntuu palavan.

Ensinnäkin tarvitset suolaa ja öljyä kaveriksi. Öljyt tuovat mausteiden aromit esille ja suolan mineraalit niin ikään korostavat makuja (kannattaa ehdottomasti suosia mineraalirikasta suolaa). Kaikki mausteet eivät siedä korkeaa lämpötilaa, esimerkkinä tästä paprika. Monet mausteet kuitenkin pääsevät oikeuksiinsa sekä maun että terveysvaikutusten puolesta korkean lämmön avulla, koska se auttaa niitä erittämään toivottavia aineita.

Mausteet tarvitsevat myös aikaa, jotta niiden aromit pääsevät kunnolla esiin, joten lämpöä hyvin kestävät mausteet, kuten intialaiset kurkuma, curry, inkivääri ja kumina kannattaa laittaa ruokaan kokkauksen alussa, mieluiten kuumentamalla pannulla öljyn kera. Nämä sopivat myös mainiosti ruoan maustamiseen ennen grillaamista. Kuivamarinadia varten sekoita mausteet pieneen määrään öljyä, hiero ruokaan ja anna imeytyä 15-30 min. tai pidempään.

Kuumenna mausteet öljyn kanssa korkealla lämmöllä. Laadukas extra virgin -oliiviöljy kestää hyvin kuumennusta ja sitä voi huoletta käyttää paistamiseen. Heikkolaatuinen öljy on huono idea: mitä enemmän epäpuhtauksia öljyssä on, sitä enemmän öljyssä muodostuu ei-toivottuja aineita, kuten karsinogeeneja.

Suolan mineraalit kärsivät liian korkeassa lämmössä, joten suolaa kannattaa lisätä ruokaan myöhemmässä vaiheessa; älä paista sitä yhdessä mausteiden kanssa.

Hennot tuoreet yrtit kannattaa lisätä ruokaan loppuvaiheessa, mutta laadukkaat kuivatut yrtit kestävät hyvin haudutusta ja jopa pääsevät parhaiten oikeuksiinsa pitkän haudutuksen kautta. Mitä pidempi haudutus, sitä enemmän hyviä aineita niistä erittyy. Tämän vuoksi laadukkaat kuivatut yrtit sopivat erinomaisesti esimerkiksi kastikkeissa hauduttamiseen.

Myös antioksidantteja ja vitamiineja sisältävää marjajauhetta kannattaa suosia ruokien maustamiseen, sitä voi lisätä ruokaan haudutuksen alussa.

Yleinen virhe mausteiden käytössä on, että ruokaan laitetaan yhtä maustetta suolan lisäksi (Suomessa usein pippuria), mikä helposti tekee ruoan mausta yksipuolisen. Lisäksi, jos maustetta laitetaan reilusti, voi mausta tulla myös liian voimakas. Paljon parempi tapa on käyttää pienempiä määriä useita mausteita samassa ruokalajissa, jolloin mausta tulee moniulotteinen ja tasapainoinen.

Kun nostat ruoan maut esiin mausteilla, voit myös vähentää suolan määrää ruoassa. Ei pidä luovuttaa, jos ensimmäisellä kerralla tulos ei ole täydellinen. Kannattaa jatkaa kokeiluja rohkeasti, sillä mausteiden käytössä, kuten monessa muussakin asiassa, harjoitus tekee mestarin, ja lopputulos on mitä palkitsevin.

Kokeile esimerkiksi kurkuman, paprikan ja korianterin yhdistelmää ruokaan kuin ruokaan. Keiton maustaminen on oivallinen tapa opetella mausteiden käyttöä: lisää yhtä maustetta kerrallaan keittoon ja maista joka lisäyskerran jälkeen, huomaat eron ja opit arvostamaan mausteiden tuomaa syvää ja monipuolista makua.

Kasvisruokien suosio on ollut Suomessa ja länsimaissa yleensä kasvussa jo pitkään, mutta valitettavan usein törmää kasvisruokiin, joissa ei ole kovinkaan paljon makua. Voit jo varmaan arvata, mikä vinkki tulee seuraavaksi: mausteilla saat valtavasti lisämakua ja moniulotteisuutta kasvisruokiin.

Mausteseokset ja juomien maustaminen

Mausteseokset ovat paitsi taitavan kokin maustevalikoiman välttämättömyys, ne myös helpottavat huomattavasti mausteisiin tottumatonta kotikokkia tutustumaan mausteiden maailmaan, koska niissä on jo valmiiksi sekoitettu maun suhteen erinomaisesti yhteensopivat mausteet. Tämä ei tietenkään tarkoita, että et voisi lisätä muita mausteita ruokaan, vaikka käyttäisitkin valmiita sekoituksia.

Olit itämaisen keittiön ystävä tai et, kuuluisia itämaisia mausteseoksia kannattaa ehdottomasti testata. Kokeile vaikka voimakkaan ja eksoottisen makuista Tunisian Harissaa erityisesti liharuokiin, miedompaa, mutta erittäin syvänmakuista intialaista Tandoori Masalaa kanaruokiin ja monipuolista marokkolaista Ras El Hanout -mausteseosta esimerkiksi kasvis- tai kanaruokiin taikka leivontaan.

Samoin kuin yksittäisten mausteiden tapauksessa, on suositeltavaa aloittaa pienemmillä määrillä. Ota huomioon myös, että ruoka maistuu mausteisemmalta, kun syöt sitä enemmän. Monet mausteiset ruoat, esimerkiksi padat ja curryt, ovat yleensä jopa parempia valmistuksen seuraavana päivänä, koska maut tasoittuvat keskenään harmoniseksi kokonaisuudeksi.

Mausteita voi käyttää yhtä lailla juomiin lisäämään makua ja tuomaan terveyshyötyjä. Niitä voi myös hauduttaa teeksi yrttien tapaan.

Lisäämällä laadukasta cayennenpippuria teehen tai mehuun, saat potkua aineenvaihduntaan. Kurkuman tulehdusta hillitseviä vaikutuksia saat yhtä lailla juoman kuin ruoan kautta ja niin edelleen.

Tiesitkö, että giniä voi valmistaa itse vodkasta ja katajanmarjasta tai meidän gin-mausteseoksesta?

Leivo terveelliset herkut mausteilla, hamppujauhoilla ja hunajalla

Oletko koskaan ajatellut, että mausteiden hyviä vaikutuksia saat myös käyttöön käyttämällä niitä monipuolisesti leivonnassa? Tuttujen kanelin, kardemumman ja vaniljan lisäksi muut mausteet sopivat hyvin leivontaan tuoden terveysvaikutuksien lisäksi särmää tuttuihin perusresepteihin.

Leipään tai sämpylöihin voi lisätä esimerkiksi kurkumaa tai korianteria. Kekseistä saat terveellisen version korvaamalla osittain tai kokonaan vehnäjauhot täysjyvävehnäjauhoilla ja runsaasti kuitua, proteiinia ja Omega-rasvahappoja sisältävillä hamppujauhoilla, valkoinen tai ruskea sokeri hunajalla tai täysruokosokerilla, voi kylmäpuristetulla oliivi- tai hamppuöljyllä ja lisäämällä paria eri maustetta tai mausteseosta ja marjajauhetta.

Suosituksia eri ruokien maustamiseen

Vaikka tärkein suosituksemme on kokeilla mausteiden käyttöä ja niiden yhdistämistä rohkeasti, tässä on muutama helppo vinkki, josta voi aloittaa.

1) Mausteet kanalle: Kanamauste, Tandoori Masala, Ras El Hanout, Curry Intia, Thai Curry, Tunisian Harissa, paprika, valkosipuli

2) Mausteet lihalle: Tunisian Harissa, Tandoori Masala, Ras El Hanout, kurkuma, inkivääri, muskotti, paprika, korianteri, valkosipuli

3) Mausteet kalalle: lakritsijauhe, Curry Intia, Thai Curry, Tandoori Masala, erilaiset yrtit

4) Mausteet kasviksille: Ras El Hanout, Tandoori Masala, Garam Masala

Mausteiden säilyvyys

Yleisesti ottaen mausteet säilyvät hyvin. Nyrkkisääntönä on, että kokonaiset mausteet säilyvät pidempään kuin jauhetut mausteet, jotka nekin säilyvät noin kaksi vuotta jauhatuksesta. Laadukkaat puhtaat mausteet säilyvät paremmin kuin bulkkilaadun mausteet, joissa on paljon epäpuhtauksia.

Kosteus, kuumuus ja valo heikentävät mausteiden ominaisuuksia, joten mausteita kannattaa säilyttää tiiviissä purkissa. Purkin tulee olla mieluiten lasia, koska lasi ei päästä ilmaa läpi ja on neutraali materiaali, joka ei reagoi mausteiden aktiivisten aineiden kanssa.

Mausteita ei kannata ostaa enempää kuin käyttää noin puolen vuoden aikana eikä isoja määriä mausteita kannata pitää lieden vieressä altistumassa kuumuudelle ja kosteudelle.

Top-vinkit mausteiden valintaan ja käyttöön

Käytä eri mausteita monipuolisesti kokonaisvaltaisten terveyshyötyjen saamiseksi.

Tutustu yksittäisten mausteiden terveysvaikutuksiin, jos aiot käyttää maustetta säännöllisesti suurissa määrin ja erityisesti, jos sinulla on terveysongelmia tai vahva lääkitys.

Valitse laadukkaat mausteet, koska saat niistä enemmän makua ja terveyshyötyjä verrattuna markettien bulkkimausteisiin. Puhtaat laadukkaat mausteet ovat myös riittoisampia kuin heikkolaatuiset mausteet.

Aloita mausteiden käyttö varovasti ja lisää niiden määrää hiljalleen. Muista kuunnella kehoasi.

Suosi usean mausteen käyttöä samassa ruokalajissa saadaksesi moniulotteinen ja syvä maku.

Älä unohda hyvän öljyn ja laadukkaan suolan merkitystä - ne auttavat mausteiden aromeja pääsemään oikeuksiinsa.

Ota avuksi itämaiset mausteseokset. Älä huoli, ne sopivat erinomaisesti eri maiden ruokiin; jo pieni määrä voi tehdä ihmeitä.

Mausteet sopivat mainiosti myös juomien maustamiseen.

Leivistä ja leivonnaisista saat mausteiden avulla terveellisempiä.

Osta pieniä määriä mausteita kerrallaan. Näin saat kokeiltua erilaisia mausteita ilman suurta investointia eikä hukkaa käyttämättömistä mausteista pääse syntymään.