Terveellinen ruokavalio8 askelta parempaan ruokavalioon

Be The Change │ Ravinto
Muutos kohti terveellisempää ruokavaliota voi olla suhteellisen helppo, jos otat jokapäiväiseen käyttöösi puhtaita ravintorikkaita ruoka-aineita.

Vaikea vai sittenkin helppo muutos?

Elämäntapamuutos, elämäntaparemontti, ruokavalion muutos - kuulostaa hyvin vaikealta, eikö? Mutta tarvitseeko sen olla näin vaikeaa? Me DVG:llä uskomme, että muutos kohti terveellisempää elämäntapaa ja ruokavaliota voi olla myös suhteellisen helppo, jos

1) aloitetaan pienillä askelilla

2) saadaan tietoa, ohjeita, tukea ja käytännön vinkkejä, ymmärrettäviä ja riittävän yksityiskohtaisia

3) saadaan työkaluja muutokseen (tuotteita) helposti ja kohtuulliseen hintaan.

Miksi terveellinen ruokavalio on tärkeää?

Ei ole varmaan kenellekään uusi tieto, että länsimainen elämäntapa on johtanut monien sairauksien räjähdysmäiseen kasvuun, mainittakoon esimerkkeinä diabetes, suolistosairaudet ja allergiat. Kun työelämä vaatii ihmisiltä yhä enemmän, on helppo kääntyä nopeisiin ratkaisuihin, eli teollisesti tuotettuun ruokaan. On myös helpompaa shoppailla "yhden pysähdyksen taktiikalla", kun kaikki tarpeellinen haetaan samasta marketista. Emme väittele vastaan, onhan se helppoa, mutta vielä tärkeämpi kysymys kuuluu "Onko se hyvää sinulle?"

Tiedämme, että jo suhteellisen pienillä muutoksilla, voit muuttaa ruokavaliosi huomattavasti paremmaksi ja terveellisemmäksi, niin, ja myös herkullisemmaksi, mikä ei ole tässä yhtälössä mitenkään vähäisempi asia.

Voiko terveellinen ruoka olla hyvää?

Emme suinkaan aio ehdottaa, että siirtyisit salaatteihin ja rasvattomaan sekä sokerittomaan ruokavalioon. Kerromme sinulle salaisuuden - kun annat kehollesi puhtaita ravintorikkaita aineita, voit vähentää heikompilaatuisten aineiden kuormitusta kehoon. Laadukkaat ravintoaineet ja kasviperäisen ruoan fytokemikaalit nimittäin tukevat kehon normaalia toimintaa ja sen puhdistusprosessia. Terveellisissä ruoka-aineissa ei ole todellakaan vähempää makua, joskin jotkut uudet ainesosat saattavat vaatia pientä totuttelua, kuten moni uusi ruoka yleensäkin.

Kokkaaminen on työlästä enkä pidä siitä, olenko toivoton tapaus?

Totta on, että niille, jotka laittavat ruokaa itse päivittäin tai muuten säännöllisesti on helpompi omaksua terveellisempi ruokavalio ottamalla uusia ravintorikkaita ainesosia käyttöön. Pieni lohdutus kuitenkin niille, jotka eivät juuri osaa, ehdi tai haluaa kokata: joitakin muutoksia voi tehdä tässäkin tapauksessa. Pienikin muutos oikeaan suuntaan on paljon parempi kuin ei muutosta ollenkaan. Itse asiassa parannus voi olla merkittäväkin, jos teet jo pari pientä asiaa.

Helppo muutos

1) Voileivät ja öljy. Vaihda margariini tai voi laadukkaaseen kylmäpuristettuun oliivi- tai hamppuöljyyn. Tämä voi kuulostaa aluksi oudolta miltei mahdottomalta, mutta usko pois, totut tähän parissa viikossa etkä tule kaipaamaan vanhaan. Voit toki välillä herkutella voilla, jos haluat, mutta vaihtamalla osan kovista eläinperäisistä rasvoista huipputerveelliseen kylmäpuristettuun öljyyn, teet suuren palveluksen elimistöllesi. Tiesitkö, että hamppuöljy sisältää kaikkia ihmiselle tarvittavia Omega-3-, -6- ja -9-rasvahappoja oikeassa suhteessa? Sen sijaan, että söisit kalaöljykapseleita, voit ottaa käyttöön hyvänmakuisen ja erittäin terveellisen hamppuöljyn. Jo ruokalusikallinen päivässä riittää mainiosti.

2) Juomat, erityisesti tee. Lisäämällä mausteita juomiin saat niiden terveysvaikutuksia yhtä lailla kuin ruoan kautta. Monista yrteistä voit hauduttaa maukasta yrttiteetä. Kannattaa hauduttaa isompi määrä teetä kerrallaan, esimerkiksi 3 litraa. Laadukkaista kuivatuista yrteistä tehty tee säilyy 2-4 päivää jääkaapissa. Voit mainiosti nauttia teetä kylmänä. Ota tavaksi juoda rauhoittavaa yrttiteetä illalla ennen nukkumaanmenoa. Saat paremmat unet ja annat samalla kehollesi tärkeitä vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja. Lisäämällä teehen laadukasta hunajaa (jossa ei ole lisättyä sokeria, mikä on valitettavan yleistä Suomessa) saat lisää makua ja terveyshyötyjä.

3) Hamppujauhot, marjajauhe ja hunaja. Hamppujauhot, marjajauhe ja hunaja sopivat loistavasti maustamaan mitä vain. Aloita päiväsi vaikka annoksella jogurttia (turkkilainen tai kreikkalainen maustamaton jogurtti sopii mielestämme tähän parhaiten), johon on lisätty hamppujauhoja, marjoja tai marjajauhetta ja laadukasta ei-sokeroitua hunajaa. Saat hyvän annoksen rasvahappoja, antioksidantteja, vitamiineja ja mineraaleja. Sitä paitsi hunajalla on tulehdusta alentavia ominaisuuksia (ja, jos olet syönyt pitkään epäterveellisesti, on todennäköistä, että kehossasi on jonkinasteinen tulehdustila).

Jos yllä olevat vinkit kuulostavat liian helpoilta tai olet kunnianhimoisempi elämäntaparemonttisi suhteen, annamme mielellään niitä lisää. Tässä vaiheessa saatat ajatella, miksi uskoisin näitä tyyppejä... Niin, miksi tosiaan? Meillä on pitkä kokemus terveys- ja hyvinvointialasta, olemme kohdanneet tuhansia asiakkaita ja opimme kokemuksen kautta mikä toimii. Vuonna 2019 luovuimme ravintolisistä kokonaan siitä yksinkertaisesta syystä, että uskomme vakaasti siihen, että luonto on antanut meille kaiken, mitä tarvitsemme. Käytetäänhän mausteita ja yrttejä sekä muita superfoodeja ravintolisien valmistamiseen, niin miksi emme hyödyntäisi näitä luonnon aineita niiden mahdollisimman puhtaassa ja luonnollisessa muodossa?

Olemme seuranneet elämäntapamuutosta myös lähipiirissämme ja nähneet miten ihmiset pääsevät eroon erityyppisistä terveysongelmista ja lääkkeistä tai ainakin pystyvät vähentämään niiden määrää. Mielestämme ei olisi oikein, jos panttaisimme tietoa, kun meillä on toisaalta mahdollisuus jakaa sitä ja kokemuksemme kautta auttaa ihmisiä muuttamaan ruokavaliotaan terveellisempään suuntaan. Terveelliseen ruokavalioon tottuminen olisi erityisen tärkeä lapsille, koska se antaisi heille eväitä parempaan elämään.

Kattava (mutta silti ei niin vaikea) muutos

1. Mausteet

Mausteiden terveyshyödyt ovat olleet tiedossa jo tuhansien vuosien ajan. Eri mausteilla on erilaisia terveysvaikutuksia, esimerkiksi tulehduksia lievittävä vaikutus. Monet mausteet vilkastuttavat aineenvaihduntaa ja siten auttavat painonhallinnassa, mikä on erittäin tärkeä asia, koska ylipaino on hyvin yleinen ongelma ja siihen liittyy monen sairauden riski.

Paras tulos terveyden kannalta saadaan mausteiden monipuolisella ja säännöllisellä käytöllä. Mausteita voi lisätä kaikkiin ruokiin, juomiin, leipiin ja leivonnaisiin, ja niiden käyttöä kannattaa ehdottomasti opetella, jotta niistä tulisi osa arkea, jolloin mausteiden antioksidantit ja muut vaikuttavat aineet pääsevät tukemaan kehoa kokonaisvaltaisesti.

Jos et käytä mausteita juurikaan, suosittelemme aloittamaan varovasti pienillä määrillä ja lisäämään määrää hiljalleen. Jos käytät mausteita säännöllisesti, neuvomme laajentamaan maustekaappisi valikoimaa tutustumalla uusiin mausteisiin ja ottamalla ne käyttöön. Voit tutustua tarkemmin suosituksiimme mausteiden valintaa ja käyttöä koskien sekä lukea niiden terveysvaikutuksia Terveelliset mausteet -artikkelissa taikka KnowYourIngredients-osiossa.


2. Yrtit ja yrttitee

Yrtit ovat täynnä paitsi makua, myös mineraaleja, vitamiineja ja antioksidantteja. Luonto tarjoaa meille tuhansia yrttejä, joita on niin vahvoja kuin mietojakin. Suosittelemme käyttämään sekä tuoreita että kuivattuja yrttejä monipuolisesti.

Tuoreet yrtit ovat yleensä parhaillaan sellaisenaan lisättynä valmiiseen ruokaan tai ruoanlaiton loppuvaiheessa (on muutamia yrttejä kuten rosmariini ja timjami, jotka kestävät hyvin pitkääkin lämpökäsittelyä). Laadukkaita kuivattuja yrttejä voi käyttää monella eri tavalla sekä valmiin ruoan viimeistelyyn että ruoanlaittoon. Luonnollisesti kuivatut yrtit kestävät hyvinkin pitkiä haudutusaikoja, jolloin ne päästävät suuren osan arvokkaista ravintoaineistaan veteen tai liemeen. Siksi suosittelemme lisäämään tällaisia yrttejä kastikkeisiin haudutuksen alussa.

Suurin osa yrteistä soveltuu erinomaisesti haudutettavaksi teenä ja suosittelemmekin erittäin lämpimästi jokaiselle ottaa tavaksi hauduttaa isohko määrä yrttiteetä kerralla, jolloin sitä pääsee nauttimaan usean päivän ajan ilman tarvetta valmistaa juomaa mitenkään, paitsi ottamalla se jääkaapista ulos ja halutessaan lisäämällä siihen hunajaa.

Moni ajattelee, että hyvä tee on vain hyvänmakuista. Meille hyvä tee tarkoittaa juomaa, joka hyvän maun lisäksi tukee terveyttä. Yrttiteen terveysvaikutuksiin vaikuttaa paitsi itse yrtin laatu, myös se miten se on käsitelty. Siinä missä moni tee kitkeröityy jo 15 minuutin hauduttamisen jälkeen, laadukkaista luonnollisesti kuivatuista yrteistä tehty tee vain paranee pitkässä haudutuksessa.

Yrttitee sopii mainiosti päivän eri hetkiin, niin sellaisenaan kuin ruokajuomana. Juomalla kupillinen rauhoittavaa teetä ennen nukkumaanmenoa takaat itsellesi levollisen unen. Riittävän unen vaikutus hyvinvointiin onkin varmaan kaikkien tiedossa.

3. Suola

Olemme tottuneet varoituksiin suolan liiallisesta käytöstä. Keskustelu suolan laadusta on toisaalta paljon pienimuotoisempaa. Jodi tuntuu olevan ainoa mineraali, josta puhutaan suolan yhteydessä ja mitä viralliset tahot meille suosittelevat - teollista jodioitua suolaa (kyseessä on teollisen prosessin kautta lisätty jodi).

Miksi pitäisi nauttia prosessoitua suolaa, jos luonto tarjoaa meille mainion valmiin vaihtoehdon? Puhdistamattomassa merisuolassa on jodia luonnostaan ja lisäksi monia muita mineraaleja mitä tarvitsemme, kaikki luonnollisessa ja helposti imeytyvässä muodossa. 

Teollisesti lisätty jodi ei nimittäin imeydy läheskään niin hyvin kuin merisuolan luonnon jodi. Sama koskee muita mineraaleja ja hivenaineita. Kaiken lisäksi mineraalirikas suola on paitsi teollista suolaa paljon terveellisempää, se on myös huomattavasti paremman makuista juuri sisältämiensä mineraalien ansiosta.

Suosittelemmekin kaikille teollisen suolan täydellistä korvaamista luonnon mineraalirikkaalla suolalla. Esimerkiksi Nature and You (NaY) -suoloissa on vähintään 50 eri mineraalia ja hivenainetta, terveellisimmässä suolankukassa jopa yli 80. Terveellistä suolaa löytyy sekä karkeana että hienona ruoanlaittoa varten, ja suolankukkaa suositellaan käytettäväksi sormisuolana, sillä korkea lämpö heikentää sen ominaisuuksia.

Laadukkaasta merisuolasta tehdyt maustesuolasekoitukset ovat toinen helppo tapa ruokien maustamiseen, sillä suolan lisäksi niissä on muita herkullisia ja terveellisiä ainesosia.

4. Öljyt

Kaikki tietävät varmaan, että oliiviöljy on terveellistä. Harva tietää, että jopa extra-neitsytoliiviöljyjen laaduissa on suuria eroja. Hyvin laadukkaita ensipuristuksen oliiviöljyjä on vaikeaa löytää Suomesta, sillä ne ovat harvinaista herkkua.

Kehotamme käyttämään laadukasta kylmäpuristettua oliiviöljyä kaikkiin mahdollisiin ruokiin, leipiin ja leivonnaisiin. Se sopii myös paistamiseen. Teolliset levitteet kannattaa ehdottomasti vaihtaa terveelliseen öljyyn. Myös leivonnaisten kovien eläinperäisten rasvojen määrää voi pienentää korvaamalla voin tai osan siitä hyvällä oliiviöljyllä.

Hamppuöljy on toinen öljy, jota suosittelemme lämpimästi ottaa käyttöön. Sitä voi lisätä salaatteihin, leivälle ja valmiisiin ruokiin. Korkealaatuisesta kylmäpuristetusta hamppuöljystä saa runsaasti tärkeitä Omega-3, -6 ja -9-rasvahappoja täydellisessä suhteessa.

NaY:n hamppuöljy on ensimmäisen puristuksen öljy. Hampputuotteemme toimittaja on Kroatiassa, koska hampun laatuun vaikuttaa erittäin merkittävästi auringon määrä; siksi suosimme hamppua Välimereltä.

5. Hunaja

Hunajan laadulla on väliä. Valitettavan usein hunajaan lisätään sokeria, myös pientuotannossa.  Suomessa mehiläisiä ruokitaan sokerivedellä talvisin. Aidosti laadukas puhdas ja luonnonmukainen hunaja ei sisällä lisättyä sokeria.

Monet käyttävät hunajaa lähinnä teen makeuttamiseen, vaikka se on paljon monipuolisempi tuote. Hunaja on mainio ruoanlaitossa, esimerkiksi kastikkeissa. Se nostaa makuja esiin ja samalla tuo mukanaan arvokkaita ravintoaineita, kuten antioksidantteja, vitamiineja, mineraaleja ja hivenaineita.

Leivonnassa hunajalla voi korvata sokerin, kokonaan tai osittain. Teollinen sokeri, joka on monen elintapasairauden syy, kannattaakin pyrkiä korvaamaan hunajalla tai täysruokosokerilla (mikä ei ole sama asia kuin teollinen ruskea sokeri).

Hunajan väri kertoo mineraalipitoisuudesta. Metsähunaja ja vuoristohunaja sisältävät runsaasti mineraaleja. Vaaleata ja mietoa akaasiahunajaa sen sijaan suositellaan lapsille sen pehmeän maun vuoksi.

6. Hamppu

Hamppu on superfoodien eliittiä. Hampputuotteiden säännöllisellä käytöllä saat huimasti laadukkaita ravintoaineita kehoosi. Hampusta löytyy esimerkiksi kaikki ihmisille tarpeelliset 20 aminohappoa ja mm. tämä tekee tästä kasvista ainutlaatuisen. Älä sekoita teollisuus- tai hyötyhamppua (josta on kyse tässä kirjoituksessa) päihdyttävään kannabikseen!

Karkea täysjyvähamppujauho on erittäin monipuolinen tuote ja siksi voimme suositella sitä lämpimästi jokaiseen keittiöön. Hamppujauhossa on kiva maku ja sitä on helppo lisätä eri ruokiin jogurtista kastikkeisiin. Hamppujauho paitsi tuo lisää makua ruokaan, tarjoaa samalla runsaasti kuitua, proteiinia ja Omega-3 ja -6-rasvahappoja. Hamppujauhon kuitu ja proteiini edistävät aineenvaihduntaa, mikä on erityisen tärkeää painonhallinnassa. NaY:n hamppujauhossa on 38 % kuitua ja 33 % proteiinia.

Hampunsiemenöljy on varsinainen aarre, sillä öljy sisältää tärkeitä Omega-3, -6, ja -9-rasvahappoja sekä antioksidantteja. Hamppuöljy on erinomainen kauneudenhoidon tuote, joka toimii sekä sisäisesti että ulkoisesti käytettynä.

Hampunsiemeniä voi käyttää ruoanlaittoon, leivontaan, sekoittaa jogurttiin ja smootheihin taikka nauttia sellaisenaan välipalana.

Hamppuproteiinia voimme suositella erityisesti vegaaneille, proteiinin lisäksi se on myös Omega-3 ja -6-rasvahappojen ja kuidun lähde.

Hampputee on ainutlaatuinen juoma, josta voi olla apua kehon erilaisiin epätasapainotiloihin. Kannattaa ottaa huomioon, että hampputee vaikuttaa yksilöllisesti kehon tarpeista riippuen, joten joku voi kokea sitä rauhoittavana ja joku toinen päinvastoin energisoivana. 

Hamppukasvi hyötyy suuresta auringonmäärästä, siksi etelän hamppua voidaan pitää laadukkaampana kuin esimerkiksi Suomessa kasvatettua.

7. Marjat

Marjat ovat varsinaisia antioksidanttipommeja. Vitamiinien lisäksi ne sisältävät terveydelle tärkeitä polyfenoleja. Marjojen kuorista saa myös kuitua, mutta harva tietää, että marjan siemenissä piilee erittäin arvokkaita rasvahappoja.

Luonnon marjoja kannattaa nauttia, kun siihen on mahdollisuus. Itse kerättyjä marjoja voi pakastaa, jotta niitä olisi saatavilla läpi vuoden.

Marjajauhe on mainio tuote, josta saa marjojen hyödyt helpossa muodossa, ml. muuten vaikeasti saatavat siemenien rasvahapot, koska jauheessa siemenet murskataan. On tärkeätä, että marjat ovat luonnollisesti kasvatettuja tai luonnosta poimittuja ja luonnollisesti kuivatettuja (lämpötila ei saa ylittää 50° C).

Marjajauhe tuo lisää syvyyttä ruoan makuun ja on erityisen hyvää tomaattipohjaisissa kastikkeissa ja leivonnassa. Ota tavaksi nauttia lusikallinen marjajauhetta päivässä jogurtissa, juomissa tai ruoassa.

8. Muut Mehiläistuotteet: kuningatarhyytelö, propolis ja siitepöly

Mehiläiset valmistavat tutun hunajan lisäksi erittäin tehokkaita luonnon itsehoitotuotteita, kuten kuningatarhyytelö, propolis ja siitepöly.

Kuningatarhyytelö (royal jelly, gelee royale) on mehiläisten tuottamaa emomaitoa, jota käytetään erityisesti emotoukkien ravinnoksi, jonka ansiosta toukat kehittyvät kuningattariksi eivätkä työmehiläisiksi. Emomaidon avulla toukka kasvaa moninkertaiseksi tavalliseen työmehiläiseen verrattuna. Kuningatarhyytelö on varsinainen viitamiini- ja ravintoainepommi ja sitä on pidetty kautta aikojen nuoruuden ja kauneuden lähteenä.

Propolis on mehiläisten tuottama vaha, jota mehiläiset käyttävät pesänsä ylimääräisten aukkojen tukkimiseen ja perään tunkeutuneiden petojen raatojen palsamointiin. Propolis on antibakteerinen ja antiseptinen tehoaine ja se on luonnon oma, terveellinen antibiootti. Propolista käytetään vastustuskyvyn vahvistamiseen ja desinfiointiaineena.

Siitepölystä on monenlaista hyötyä. Se on rasva- ja aminohappojen, mineraalien ja vitamiinien lähde ja sitä käytetään mm. allergioiden siedätyshoitoon.

NaY:n valikoimassa on tuote, joka sisältää kuningatarhyytelöä, propolista, siitepölyä ja hunajaa, ja jossa yhdistyy näiden kaikkien aineiden terveyshyödyt. Olemme vuosien saatossa saaneet paljon kiitettävää palautetta asiakkailtamme ja siksi voimme suositella kyseistä Api-Gold-tuotetta varauksetta myös niille, joilla on vaikeita ja pitkäkestoisia terveysongelmia. Nauttimalla vain ¼-½ tl Api-Goldia päivittäin, edistät vastustuskykyäsi ja täydennät tehokkaasti ravintoaine- ja antioksidanttitarpeitasi. Api-Gold sopii myös yli 3-vuotiaille lapsille.

Lisää makua ja laadukkaita ravintoaineita kasvisruokiin

Terveelliseen ruokavalioon kuuluvat tietenkin myös vihannekset, hedelmät, siemenet, pähkinät ja sienet; nämä kaikki sopivat myös kasvisruokavalioon. Kasvisruokavalion haasteita ovat toisaalta riittävän monipuolinen ravintoaineiden saanti ja toisaalta maku (mielestämme valitettavan usein törmää mauttomiin kasvisruokiin).

Ravintoaineet. Kaikki kahdeksan yllä mainittua tuoteryhmää sopii kasvissyöjille ja, lukuun ottamatta hunajaa ja muita mehiläistuotteita, myös vegaaneille. Näistä tuotteista saa monipuolisesti keholle tärkeitä ravintoaineita. Erinomaisia proteiinilähteitä ovat erityisesti hamppuproteiini ja hamppujauho; muista myös sienet (esimerkiksi herkkutatista saat proteiinin lisäksi myös runsaasti kuitua), siemenet, pähkinät ja pavut.

Maku. Kaikilla mainitsemillamme laadukkailla luonnollisilla tuotteilla saa rutkasti makua ruokaan kuin ruokaan, mutta haluamme nostaa tässä yhteydessä esille erityisesti mausteet, joilla ruokaan saa helposti uusia maku-ulottuvuuksia. Myös sienijauheella saa lisää makua ja syvyyttä moneen ruokaan. Mausteiden käytöstä ja niiden terveyshyödyistä voit lukea erillisestä kirjoituksestamme

Kaikki NaY-tuotteet on valittu ensisijaisesti omaa käyttöämme varten, eli voit olla varma, että teemme parhaamme valitakseen laadukkaimpia ja ravintorikkaimpia ainesosia. Pyrimme tarjoamaan tuotteita pienissä pakkauksissa, jotta jokainen voisi löytää omia suosikkeja ilman suurta investointia ja turhaa hukkaa. Tavoitteemme ei ole voiton maksimointi, vaan ensisijaisesti terveellisen elämäntavan edistäminen.