KYB | Know Your Body

Painonhallinta on paljon laajempi ja kokonaisvaltaisempi asia kuin mitä tiedostamme

Lähestymmekö painonhallinta väärältä kantilta?

Teemana tuntuu, että painonhallintaa käsitellään ihan väärästä ääripäästä, siis tieteellisenä täsmätietona sen sijaan, että keskityttäisiin siihen miten luonnollisesti löydettäisiin oma optimipaino, kunto, hyvinvointi ja kehonkoostumus. Tässä KnowYourBody tekstissä keskitytäänkin juuri siksi kokonaisuuteen eikä vain yksittäisiin painonhallinnan osiin.

Mitä on painonhallinta?

Jotta painonhallintaa olisi helpompi ymmärtää voidaan se pilkkoa kahteen sanaan, 'painoon' ja 'hallintaan'. Kaikissa asioissa on ensin tärkeä ymmärtää minkä kanssa on tekemisissä (tietoisuus) erityisesti kun se voi johtaa siihen, että lähdemme 'korjaamaan' itseämme väärällä tavalla ja väärästä syystä. Painoaan moni mittaa suhteessa ihannepainoon mikä ei sinänsä ole erityisen kokonaisvaltainen käsite. Kun pyritään ihannepainoon tehdään usein asioita, jotka sotivat oman sisäisen kehityksen, kellon, viestin ja intuition kanssa, koska pyrimme johonkin väkisin, ajamme siis asioita eteenpäin sen sijaan, että antaisimme asioiden asettua omalla painollaan. Optimaalinen kehon olemus on muuttuva asia ja siksi onkin harmi, että tiede ja yhteiskunta on aina niin hanakasti standardisoimassa asioita, jotka ovat henkilökohtaisia, koska yksinkertaisesti ilmaistuna jokainen ihminen ja sielu on uniikki.

Maailma ei ole koskaan valmis

Vastoin yleistä käsitystä maailma ei ole valmis vaan erittäin muuttuva ja jopa mukautuvainen, jos sille suo mahdollisuuden mukautua. Paino on siis myös muuttuva ja mukautuva orgaaninen asia, johon vaikuttavat ikä, hyvinvointi, elämäntapa, henkinen tasapaino ja elinvoima. Lisäksi yhtenä tärkeimpänä ja keskeisenä asiana on hyvä painottaa rakkauden roolia, jos ja kun emme ole kykeneväisiä rakastamaan itseämme (kehoa, mieltä, sydäntä, sielua) niin emme koskaan pääse meidän henkilökohtaiseen ihannepainoon. Ihannepainoon pääseminen vaatii sen, että olemme oikeasti oma itsemme eikä mitään pinnallisia olentoja, jotka eivät uskalla edes katsoa itseään peiliin.

Omaan peiliin katsominen

Omaan peiliin katsominen on vaikea asia erityisesti niille, jotka elävät vahvasti egon kautta, koska ego ei halua kohdata itseään. Tästä syystä painoon liittyvät asiat kuten ylipaino sattuvat kun joku niistä mainitsee vaikka se ei olisi ollenkaan totta. Se mikä meitä triggeröi näissä tilanteissa on usein heikko oma kuva ja itsetunto, koska suhtautuminen itsemme on liian pinnallinen. Tunnemme häpeää tai riittämättömyyttä, jotka ovat konkreettisia esimerkkejä rakkauden puutteesta itseämme kohtaan. Paino on siis hyvin pitkälti korvien välissä piilevä asia vaikkakin ravinnolla ja elämäntavoillakin on oma vaikutuksensa.

Omaan voimaan astuminen

Kun astuu omaan voimaan, tilaan missä on vapaa vaikutteista, tilaan missä kuuntelee sisäistä ääntä ilman, että sortuu egoon, niin silloin meidän sielu vie meidät omaan ihannepainoon ja kehonkoostumukseen, miksi? Koska emme tee mitään mikä sotii meidän sielunpolkua vastaan. Aidosti omassa voimassa ollessamme tunnemme esimerkiksi ravintolassa mitä ravintoarvoja ruoassa on ja onko siinä puutteita tai konflikteja. Omassa voimassa ollaan yhtä luonnon kanssa ja tunnetaan kaikessa mikä resonoi ja mikä ei, jolloin ei myöskään tehdä asioita, jotka eivät palvele meidän olemusta ja erityisesti sielunpolkua.

Yleisiä vinkkejä painonhallintaan

Ruokavalio

Kehomme saa virtaa ja erityisesti virtaa tasapainossa ruoasta ja juomasta silloin kun se on monipuolista ja orgaanista. Monipuolista siksi, että elämä ja keho vaatii kaikki elämän palapelin osat, siis ainesosat (mineraalit, vitamiinit, öljyt, sokerit...), jotta se voisi hyvin.

Elämäntapa

Se miten elämme fyysisesti ja henkisesti vaikuttaa meihin suunnattomasti. Olemmeko vapaita vai muiden ohjattavana. Elämmekö pinnallista vai täyttä elämää. Olemmeko rauhallisia vai stressaantuneita. Ymmärrämmekö ja tiedostammeko suurten asioiden kuten universaalin rakkauden olemusta ja miten se virtaa meidän lävitse ja kautta. Elämmekö rakkaudesta vai itsekeskeisyydestä.

Stressinhallinta

Stressi on solujen tulehdustila, silloin kun solut ovat stressaantuneita ne eivät voi toteuttaa omaa tehtävää vapaasti mikä triggeröi kaikenlaista epätasapainoa. Stressi johtuu meidän valinnoista, siitä elämmekö itsemme (sielumme) näköistä vai pinnallista elämää. Stressi on egon harha ja vaikuttaa todella vahvasti juuri asioihin kuten painoon, koska kehossa oleva epätasapaino pyrkii näkyvästi viestimään siitä, että tarvitaan muutos. Kun painoa yllättäen ja nopeasti tulee lisää se on vahva merkki juuri sielun tyytymättömyydestä omiin valintoihin ja kuuntelemalla itseään voi helposti tunnista, että ei aidosti voi henkisesti eikä fyysisesti hyvin.

Valinnat

Koko elämä on valintoja, eikä asioiden aina tarvitse mennä suunnitelman mukaan. Tärkeää on kuitenkin oivaltaa se, että empiminen ja sanojen kuten 'katsotaan' ja 'ehkä' loukkuun ei kannata jäädä koska se on epätietoinen tila. Mitä enemmän liikumme epätietoisessa empivässä maastossa sitä enemmän kehomme virta (kierto) heikkenee. Valinnat siis konkreettisesti vaikuttavat meidän hyvinvointiin, valitse siis aina kyllä tai ei, se on tärkeätä, jotta ei jää paikalleen jumittamaan.

Liikunta

Liike ja liikkuminen on kehon ydinbisnestä, jos ei liiku jämähtää paikalleen, sen pituinen se. Tosissaan se ei ole mikään leikin asia, liikunta ja erityisesti orgaaninen sellainen on elinvoimaa, se pitää meidät käynnissä ja estää meitä vaipumasta horrostilaan tai toisin sanoen energiansäästö moodiin.

Luontoyhteys

Luonto on osa meitä ja me osa luontoa, tämä on todella tärkeä muistaa aina ja joka tilanteessa. Kun luontoyhteys on heikko emme myöskään saa äiti luonnon parantavaa energiaa käyttöömme, siksi on erittäin tärkeää olla luonnossa ja esimerkiksi hengittää raitista ilmaa, se auttaa poistamaan kaikkea sitä painostavaa ja tunkkaista energiaa, joka on tyypillistä erityisesti kaupunki ympäristöille.

Energia

Lopuksi tärkein, ja se on tietenkin energia. Se, että onko meillä energiaa, siihen voi vaikuttaa yllä mainituilla osa-alueilla. Mutta se, että virtaako meillä energia, se on sitten ihan oma asiansa, joka vaatii meitä kohtaamme itsemme ja astumaan omaan voimaan. Energian virtausta voi ymmärtää monin eri tavoin, joista tervein tapa kaikista on se, että itse tunnistaa oman virtauksen ja miten terve ja hyvinvoiva tämä virtaus on. Chakrat ovat esimerkki apuvälineestä, jonka kautta voi syventyä omaan energian kiertoon ja se voi auttaa avaamaan erilaisia lukkoja. Tärkein pointti energian suhteen on se, että muistaa rakastaa itseään ja on nöyrä eikä varsinkaan ylimielinen elämää ja universaaleja prosesseja kohtaan. Ihminen on voimakas olento ja olemus, mutta vain silloin kun hän nousee omaan voimaan, muissa muodoissa hän muistuttaa enemmän räksyttävää ja levotonta hiirtä, joka väkisin etsii tilaa ja hyväksyntää suuressa maailmassa.

Asiakaskokemuksia ja ratkaisuja

UNIQU valmennus on auttanut monia nousemaan omaan voimaan, löytämään tasapainoa elämään ja kohtaamaan itsensä. Kun kohtaa itsensä sisäinen virta ja elinvoima nousevat uomiinsa, jolloin myös keho muuttuu ja alkaa asettua siihen muotoon, joka on enemmän meidän sielun näköinen.

Suositeltavat tuotteet

Biodynaamiset luonnonhunajat │ Energiaa kehoon > 2 tl päivä

Extra-neitsytoliiviöljy │ Limakalvoille ja ylläpitämään kehon luonnollista tasapainoa > ruoanlaittoon
Yrtit ja mausteet │ Antioksidantit hillitsemään vapaita radikaaleja > 3 tl päivä
Marjat ja hedelmät │ Vitamiinit tukemaan kehon eri toimintoja > tuoreena tai kuivana
Suolankukka │ Mineraalit tukemaan kehon eri toimintoja > ½ tl päivä