KYB | Know Your Body

Suoliston terveys on toimivan kehon ja vahvan vastustuskyvyn edellytys

Suoliston ja vastustuskyvyn yhteys

Suolisto prosessoi, pilkkoo ja imeyttää ravinnon eli ruoan ja juoman ainesosia. Suolisto on imeytyvyyden kannalta tärkein elin, joten jos se on heikossa kunnossa, limakalvot (suoliston seinämät) eivät pysty toimimaan oikein. Tämä vaikuttaa negatiivisesti kehon toimintaan ja vastuskykyyn. Heikko imeytyvyys tarkoittaa siis sitä, ettei keho saa riittävästi tarvittavia ravintoaineita kuljetettavaksi soluihin. Tällöin keho heikkenee. Vatsan tulisi toimia kerran päivässä ja tuottaa ulostetta, jonka koostumus ei ole liian löysää tai kovaa.

Suolisto-ongelmat

Heikkolaatuinen ravinto ja erityisesti lisäaineet kuormittavat suolistoa valtavasti. Keho ei osaa käsitellä riittävän tehokkaasti vieraita, ei-luonnollisia aineita, jotka ajan myötä ja huonojen elämäntapojen kautta voivat laukaista erilaisia tulehdustiloja kehossa. Suolisto-ongelmat kuten IBS ovat tulehdustiloja, jotka johtuvat osittain suoliston ravintoaineiden epätasapainosta ja puutteellisuudesta ja pitkäkestoisesta suolistoa rasittavasta kuormituksesta. On hyvä huomioida, että elämäntavat ja erityisesti stressi kuormittavat suolistoa myös: kehossa on jännitteitä, jotka haittavaat tasapainoa. Stressin ja pelon alla keho pyrkii varjelemaan elämää, jolloin se siirtyy selviytymismoodiin ja rajoittaa kehon toimintakykyä. Rajoittunut toimintakyky vaimentaa esimerkiksi ruokahalua. Kun emme pitkittyneen stressitilan seurauksena saa riittävästi ravintoaineita kehoomme, voi se puolestaan edistää kehon toiminnan häiriintymistä. Tämä saattaa toimia sairauksien laukaisijana.

Suolisto kuntoon: terveysongelmien ennaltaehkäisy ruokavaliolla

Sopiva määrä kuitua on tärkeää, koska se tukee hyviä suolistobakteereja toimimaan tehokkaammin ja varmistaa, että uloste liikkuu suoliston läpi. Kuitua nautittaessa on tärkeää muistaa juoda vettä, jotta kuidut eivät tuki suolistoa ja sitä kautta tuota ilmavaivoja ja tukalaa oloa. Suoliston tasapainoa ylläpidetään varmistamalla, että keho saa jatkuvasti tarvittavia vitamiineja, mineraaleja, rasvahappoja ym. ravinnon kautta. Kun suolisto on hyvässä kunnossa ja tasapainossa, se ei tarvitse suuria määriä lisäravinteita: lisäravinteiden yliannostus johtaa jälleen epätasapainoon. Juuri tästä syystä myös ravintolisien ja lääkkeiden käytössä tulisi olla mahdollisimman varovainen. Lisäravinteita tarvitaan kyllä silloin, kun on jo vakava sairaus. Pieniä kehon epätasapaino-ongelmia tulisi aina ensin yrittää korjata ruokavalion kautta.

Suoliston tasapainon muistisääntö: panosta laatuun, syö mielellään kolme kertaa päivässä monipuolisesti, liiku ja juo vettä, älä unohda syödä kuitupitoista ravintoa. Valkoisia jauhoja tulisi käyttää mahdollisimman vähän, valkoista ja ruskeaa teollista sokeria tulisi välttää ja korvata ne laadukkaalla hunajalla ja täysruokosokerilla. Jos vatsa on epätasapainossa, kuurimuotoisesti voi käyttää maitohappobakteerilisiä tasapainottamaan vatsan bakteerikantaa.

Asiakaskokemuksia ja ratkaisuja

Moni asiakkaamme on vuosien mittaan saanut tasapainoa suolistoon yrttiteestä yleensä, oreganosta, kuminasta, fenkolista ja erityisesti piparmintusta, koska antioksidantit ovat tärkeitä tulehdusten estäjiä.

Suositeltavat tuotteet

Api Gold Kuningatarhyytelö + Propolis │ Kehon rakennusaine > ¼ tl per päivä

Biodynaamiset luonnonhunajat │ Energiaa kehoon > 2 tl päivä
Omega-3-6-9 Hamppuöljy │ Tukea limakalvoille > 1 tl per päivä
Extra-neitsytoliiviöljy │ Limakalvoille ja ylläpitämään kehon luonnollista tasapainoa > ruoanlaittoon
Yrtit ja mausteet │ Antioksidantit hillitsemään vapaita radikaaleja > 3 tl päivä
Marjat ja hedelmät │ Vitamiinit tukemaan kehon eri toimintoja > tuoreena tai kuivana
Suolankukka │ Mineraalit tukemaan kehon eri toimintoja > ½ tl päivä