Meidän terveys │ Syvä yhteys sisimpäämme

Be The Change │ KehomieliMitä on terveys, mitkä ovat terveellisen elämän peruspilarit ja mitä muutos parempaan vaatii?
Keho on temppelimme
Ruuan vaikutuksista ei saisi puhua, ärähti viranomainen tänään. Samaa mieltä olen siitä, että markkinointilupausten kanssa on oltavakin tarkkana. Energiajuomakaan ei kasvattanut siipiä ja maksoi vahingonkorvauksia lupauksestaan metaforaa ymmärtämättömälle kohderyhmäläiselle. Faktoista tulisi kuitenkin saada puhua. Faktat eivät ole markkinointikikka. Faktat ovat todistettavissa olevia tosiasioita.
Ihmisen keho muodostuu soluista - atomeista (partikkeleista), kuten koko maailma. Atomien tasolla mikään ei koskaan katoa, kaikki on jatkuvassa liikkeessä ja ainaisessa muutoksessa. Ihmisen keho on muodostunut ikiaikaisista atomeista ja maallisen elämän lopuksi atomit vapautuvat ja muodostavat jotain muuta. Kehon sisälläkin atomit muuttavat yhteyksiään ja muokkaantuvat yhdennäköisestä molekyylistä toisennäköiseksi, toisen, kolmannen ja useammankin kerran.
Harvasta meistä tulee ruoka ulos samannäköisenä kuin se on sisään mennyt. Atomien muodostaman molekyylirakenteet ovat muuttuneet matkalla monet kerrat, kun ihmisen ruuansulatus on pilkkonut ja irrottanut ravinteita ja kaloreita ateriaasi. Tähän prosessiin on oman vaikutuksensa tuonut liikunta, uni ja stressi. Liikunta liikuttaa kehoasi, myös suolistoa ja antaa hytkettä suoliston mutkille, se antaa tilaa suoliston oikoa itseään venytyksillä, se liikuttaa sisäelimiä (esimerkiksi munuaiset liikkuvat hengityksen mukana jopa 600 metriä vuorokaudessa) ja energiaa hengityksellä, ja se vie osansa energiasta (ainakin kaloreista).
Stressi vaikuttaa monin tavoin. Yksi vahvimpia stressin ja ruuansulatuksen yhteyksiä kytkeytyy taistele/pakene-reaktion aiheuttamaan verenvirtaukseen käsiin ja jalkoihin. Jos olisi tarve juosta leijonaa karkuun tai lyödä nuijalla lujaa, veren mukanaan tuomia happea ja ravinteita tarvittaisiin nimenomaan jaloissa ja käsissä. Luonnollisesti, jos veri on jaloissa ja käsissä, se ei ole keskivartalossa tukemassa ruuansulatusta, solutuotantoa tai immuniteetin muodostumista. Verikään ei voi olla kahdessa paikassa yhtä aikaa.
Ihmisessä on niin monta solua, niin monta uutta solua muodostuu joka päivä ja niin monta vaikutuksiltaan terveyttä tukevaa ja heikentävää bakteeria suolistossa, että eurojackpotin päävoittojen numeroista loppuvat nollat. Mistä kaikki nuo koostuvat? Ne koostuvat siitä mitä söit. Sinä olet kuin paikalla rakennettu talo, sinun elementtejäsi ei voida tuoda mistään elementtitalotehtaalta kehosi sisälle juuri silloin, kun sisäinen solutehtaasi tarvitsee raaka-aineita. Jos otit ruokatarjoilusta vain tarjouspakastepizzaa ja irtokarkkia, niistä yrittää keho sinun solujasi rakentaa ja elimistöäsi paikkailla. Jos on kiinteissä rakenteissa (luissa ja lihaksissa) vielä parempia rakennusaineita jäljellä - ajalta jolloin söit ravinteikkaampaa ruokaa - keho lainaa sieltä pikavippiä uusien solujen tuotantoon.
Joka ikinen solu sinussa on tarpeen,
joka ikinen solu sinussa tarvitsee rasvoja,
joka ikinen solu sinussa tarvitsee mineraaleja,
joka ikinen solu sinussa tarvitsee vitamiineja,
joka ikinen solu sinussa tarvitsee hivenaineita,
joka ikinen solu sinussa tarvitsee aikaa rakentua,
joka ikinen solu sinussa tarvitsee ohjeita mitä tehdä,
joka ikinen solu sinussa tarvitsee sinua, kokonaisuutta, tietoisuutta, ajatusta ohjaamaan kokonaisuutta kohti tervettä elämää.
Keho on armollinen, paras ystäväsi, lojaalein tiimikaverisi, joka sinnittelee lähes loputtomiin ja se tekee ratkaisut aina vain sinun parastasi ajatellen. Miten sinä kohtelet kehoasi - ainoaa kotia jossa asut koko elämäsi? Pikavipeillä ja irtokarkeilla pärjää hetken, velat lankeavat maksettaviksi aikanaan, kuten elämässä yleensäkin.
Vastuuta terveydestä ei voi ulkoistaa
Terveellinen elämä on yksinkertaista, mutta se ei ole sitä mitä mainostetaan eniten. Terveellisessä elämässä ei ole vippaskonsteja, ei oikoteitä onneen eikä turhia lupauksia - ei yhtään katteetonta markkinointiväitettä.
Terveellinen elämä on sitä, että sinä otat vastuun itsestäsi. Aloitat pienestä ja jatkat sitä loputtomiin. Jos se on sitä, että otat yhden tietoisen hengityksen päivässä loppuelämäsi ajan aloittaen nyt, silloin se on sitä ja se on jo enemmän terveyden eteen kuin ilman tuota yhtä tiedostettua hengitystä. Aloita pienestä, älä muuta kaikkea kerralla, koska varmin tapa päästä perille on kulkea hitaasti ja minimaalisin askelin. Varmin tapa keskeyttää on tehdä liian paljon liian nopeasti. Siksi aloita pienimmällä teolla, jonka voit itse tehdä tänään oman terveytesi hyväksi. Vaikka se yksi hengitys syvään miettien jokaista happimolekyyliä, jokaista hiilidioksidimolekyyliä, joita ilman mukana virtaa. Kun tämä on tullut rutiiniksi elämääsi, vasta sitten on aika seuraavalle pienelle muutokselle.
Ehkä ajattelet, että pieni muutos saa aikaan pienen muutoksen ja isompi muutos saisi aikaan isomman muutoksen, joten minäpä otan 100 hengitystä samantien ja käyn juoksemassa 10 km joka päivä koko koronahässäkän ajan ja ja ja... Kokeile, jos haluat testata montako päivää jaksat. Ehkä jaksatkin loppuelämäsi - en voi tietää - voin vain kertoa yleisiä faktoja - niitä todistettavia tosiasoita - että useimmiten pienet muutokset vievät pisimmälle, koska niitä jaksetaan pidempään ja pienikin muutos pitkän ajan myötä tuo valtavan muutoksen lähtötilanteeseen. Jos teet pieniä ja helppoja, rutiineiksi jääviä muutoksia yhden kerrallaan ja jatkat niitä kaikkia loppuelämän ajan, olet muuttanut lopputulemaa valtavasti.
Mitä lopputulemaa?
Lopputulema on se:
- Kuka sinä olet
- Miltä sinä näytät, tunnut ja kuulostat niin sisäisesti kuin ulkoisesti
- Terveys on tekemisen lopputulos
- Terveys on tuhansien asioiden yhteisvaikutus
- Ole läsnä itsellesi
- Sano, että rakastat
- Näytä, että rakastat
- Tee rakkauden tekoja.
Rakkauden tekoja itselle ja muille:
- Nuku riittävästi
- Pidä tyhjä tila ajatuksissa ja kalenterissa
- Jouston vara suunnitelmissa
- Asioiden katsominen useammasta näkövinkkelistä
- Perusteluiden kysyminen, kuunteleminen ja niiden itsenäinen miettiminen
- Mielipiteen ja käyttäytymisen muutos uuden tiedon valossa
- Poistuminen paikalta, kun jääminen on huonompi vaihtoehto
- Jääminen, kun poistuminen olisi huonompi vaihtoehto
- Anteeksi pyytäminen ja antaminen
- Rasvahappojen, vitamiinien, mineraalien, hivenaineiden ja laadukkaiden kalorien syöminen
- Ulkoilu
- Rauhallinen liikkuminen
- Lihasvoiman kasvattaminen yhtämatkaa liikkuvuuden kanssa
- Koordinaatiota ja ajattelua vaativat liikeharjoitukset
- Lautapelien pelaaminen lasten kanssa
- Älylaitteiden sammuttaminen tunteja ennen nukkumaan menoa
- Tunteista puhuminen, niiden käsittely ja niistä irtipäästäminen
- Hyvän salliminen ja armollisuus.
Avautuminen sille mahdollisuudelle, että tulevaisuus voi olla valoisa ja antoisa.