Hamppu

Know Your Ingredients > Hamppu - monipuolinen ja helppokäyttöinen superfood

Taustatieto

Hamppu (Cannabis sativa) on hamppukasvien heimoon kuuluva kasvi, joka kuuluu maailman vanhimpien ja tärkeimpien viljelykasvien joukkoon. Hamppua on jo tuhansien vuosien ajan käytetty kuitujen, öljyn, ravinnon ja lääkkeiden raaka-aineena. Valitettavasti hamppuun liittyy paljon väärinkäsityksiä eräiden hamppulajikkeiden päihdyttävien vaikutusten vuoksi.

Hamppu voidaan kemiallisen koostumuksen ja käyttötarkoituksen perusteella jakaa teollisuus- tai hyötyhamppuun ja kannabikseen. Hyötyhampulla on marginaalinen, max. 0,2 %, THC (tetrahydrokannabinoli) -pitoisuus eikä ole päihdyttäviä ominaisuuksia, toisin kuin päihdetarkoituksiin käytettävällä kannabiksella, jolla THC-pitoisuus voi olla jopa parikymmentä prosenttia. Alle 0,2 % THC-pitoisuuden omaavien hamppulajikkeiden viljely teollisiin tarkoituksiin on EU:ssa sallittua.

Elintarviketeollisuudessa hamppua kasvatetaan erittäin ravintopitoisten siementen vuoksi, joita käytetään ruoaksi sellaisenaan taikka jauhoksi jauhettuna. Kylmäpuristettu hamppuöljy on erinomainen elintarvike ja lisäksi tehokas aine, jota käytetään ihonhoidossa ja kosmetiikan raaka-aineena.

Tärkeimmät vaikuttavat aineet ja terveysvaikutukset

Hampunsiemenet ovat erinomainen kasviproteiinin, hyvien rasvojen ja kuitujen lähde. Proteiinia siemenissä on n. 26 %, kuitua 27 % ja rasvaa 33 %, josta monityydyttymättömiä rasvoja 27 %. Lisäksi hampunsiemenet sisältävät mineraaleja, kuten rautaa, magnesiumia, sinkkiä ja fosforia, sekä vitamiineja (E-, D-, A-, B1, B2, ja B6).

Hamppuproteiini on erittäin terveellistä ja ainutlaatuista, sillä se sisältää kaikki ihmiselle tarpeelliset 20 aminohappoa. Hamppuproteiinit, edestiini ja albumiini, ovat lisäksi erittäin hyvin imeytyviä ja ne aiheuttavat hyvin vähän allergisia reaktioita. Proteiinit toimivat kehon entsyymeissä, kudosten rakenteissa, hormoneissa ja vasta-aineissa.

Hampunsiemenet sisältävät runsaasti Omega-3, -6 ja -9-rasvahappoja optimaalisessa suhteessa sekä harvinaista ja erittäin terveellistä gammalinoleenihappoa (GLA), joka tunnetaan tulehdusta parantavista ja hormoneja tasapainottavista ominaisuuksistaan. Omega-rasvahapot tukevat sydämen ja verenkiertoelimien, aivojen, silmien ja hermoston toimintaa. Niiden riittävä saanti on tärkeää mm. tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä, kohonneen verenpaineen hoidossa ja matala-asteisen tulehduksen lievittämisessä.

Hampunsiementen sisältämät E-vitamiini ja välttämättömät Omega-rasvahapot ovat erityisen tärkeitä ihon terveydelle. Hamppuöljyn on todettu ehkäisevän kosteuden haihtumisen iholta ja korjaavan ihovaurioita. Öljy imeytyy hyvin ihoon ja se rauhoittaa ja ravitsee tehokkaasti myös ärtynyttä ja hyvin kuivaa ihoa.

Hampunsiementen kuidut edistävät suolen toimintaa ja sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa sekä vähentävät riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sepelvaltimotautiin ja paksusuolen syöpään. Hampunsiemenistä ja hamppujauhoista on lisäksi apua painonhallinnassa, sillä sekä proteiinit että kuidut tukevat aineenvaihduntaa ja lisäävät kylläisyyden tunnetta.

Hamppu on harvoja kasveja, jotka vaikuttavat solutasolla. Hampputeehen käytetään siementen lisäksi kasvin lehtiä ja varsia. Hampputee on sinänsä ainutlaatuinen itsehoitotuote, että sillä voidaan korjata erilaisia kehon epätasapainotiloja. Tee vaikuttaa yksilöllisesti kehon tarpeista riippuen, joten se voi rauhoittaa tai päinvastoin energisoida. Hampputee voi tukea hermostoa, tasapainottaa hormonitoimintaa, ruuansulatusta ja aineenvaihduntaa. Siitä onkin moni hakenut apua esimerkiksi vaihdevuosioireisiin.

Hamppu on niin rikas ravintosisällöltään, että sitä voidaan käyttää ravintopuutostilojen korjaajana. Kohtuullisen hintansa ansiosta tämä superfood soveltuu myös köyhiin yhteisöihin.  

Mahdolliset haittavaikutukset

Hampun haittavaikutukset liittyvät päihdytystarkoitukseen jalostettuihin lajikkeisiin, ei teolliseen käyttöön tarkoitettuun hamppuun.

Käyttösuositus

Hampunsiemeniä voi nauttia sellaisenaan tai käyttää ruoassa ja leivonnassa kokonaisina taikka esimerkiksi murskattuna pienemmiksi huhmareella. Siemenet eivät sisällä haitallisia aineita eivätkä edellytä kuumennusta ja ovatkin parhaimillaan raakana, jolloin ne tarjoavat valmista elinvoimaista ravintoa.

Hamppuöljyä lisätään valmiisiin ruokiin tai leivälle. Kuumennusta ei suositella. Hamppuöljyä hyödynnetään luonnonkosmetiikassa ja sitä voidaan myös levittää kuivalle ja atooppiselle iholle.

Hamppujauho on erinomainen ja erittäin monipuolinen tuote, jonka kuitu- ja proteiinipitoisuus on huippuluokkaa. Karkea täysjyväjauho soveltuu mainiosti lisättäväksi jogurttiin, smootheihin ja eri ruokiin ja kastikkeisiin sekä kaikkeen leivontaan.

Hamppuproteiinia voi suositella erityisesti kasvissyöjille.

Hampputeetä voi nauttia illalla tai päivän aikaan riippuen siitä, millainen yksilöllinen vaikutus kehoon sillä on, rauhoittava vai energisoiva.

Hampputuotteet ovat luonnollisesti veganisia ja gluteenittomia.

Tiesitkö tämän hampusta?

Kirjoittaja

Niklas Christides