Inkivääri

Know Your Ingredients > Inkivääri - yksi parhaista luonnonlääkkeistä


Taustatieto

Inkivääri on mausteinkivääri-nimisen kasvin maavarsi, jota käytetään lähinnä mausteena sellaisenaan ja erilaisissa mausteseoksissa. Inkivääri on kotoisin Aasiasta ja se on tunnettu ihmiskunnalle jo useiden tuhansien vuosien ajan. Inkivääriä on käytetty laajasti luontaislääkinnässä ja mm. muinaiset kiinalaiset, intialaiset, roomalaiset ja kreikkalaiset lääkärit käyttivät inkivääriä hyvin lukuisiin eri vaivoihin ja kirjoittivat pitkiä listoja sen terveyshyödyistä.

Tärkeimmät vaikuttavat aineet ja terveysvaikutukset

Inkiväärin sisältämät karvasaineet (gingerolit) kiihdyttävät ruuansulatusnesteiden eritystä, jonka vuoksi inkivääriä käytetään lisäämään ruokahalua, edistämään ruuansulatusta ja helpottamaan vatsavaivoja.

Gingeroli on voimakas antioksidantti, joka estää haitallisen typpioksidin tuotantoa. Typpioksidi on vapaa radikaali, jonka estäminen vähentää tulehdusta ja kipua sekä helpottaa verisuoniin vaikuttavia sairauksia. Lisäksi esimerkiksi shogaoli ja paradolit -nimisillä aineilla on tulehdusta lievittävä vaikutus. Joissakin tutkimuksissa on todettu, että inkivääri voi hillitä tulehduksia, alentaa kolesterolitasoa, lievittää lihas- ja nivelkipuja sekä ehkäistä ja hoitaa migreeniä. Myös kuukautiskipuihin ja nivelten jäykkyyteen sen on havaittu tuovan helpotusta.

Inkivääri on tehokas matkapahoinvoinnin ja raskauden ajan pahoinvoinnin lieventäjä, ja myös syöpähoitojen aiheuttamaan ja leikkaushoidon jälkeiseen pahoinvointiin siitä on todettu olevan apua. Se tunnetaan myös flunssan ja vilustumisoireiden helpottajana, sillä se edistää liman irtoamista ja vähentää tukkoisuutta.

Inkivääri edistää syljen eritystä ja gingerolin onkin havaittu stimuloivan suun entsyymejä, jotka hajottavat ruoka-aineita, mikä auttaa pääsemään eroon pahasta hengityksestä.

Inkiväärin on lisäksi todettu kiihdyttävän aineenvaihduntaa ja auttavan siten rasvanpolttoa, joten tästä ihmekasvista voi saada myös apua painonhallintaan.

Joillakin tutkimuksilla on osoitettu, että inkivääri on jopa eräitä lääkkeitä tehokkaampi keino esimerkiksi matkapahoinvointiin ja kolesterolin alentamiseen. Myös inkiväärin vaikutusta syöpäsoluihin tutkitaan ja sen kyvystä tukahduttaa syöpäsoluja on saatu lupaavia tuloksia.

Lukuisten vaikuttavien aineiden lisäksi inkivääri sisältää vitamiineja ja mineraaleja, ja tämä kasvi onkin yksi tehokkaimmista luonnonlääkkeistä.

Mahdolliset haitat

Inkivääri voi lisätä verenvuototaipumusta, siksi verenohennus-, diabetes- ja verenpainelääkkeiden käyttävien kannattaa välttää paljon inkivääriä sisältäviä luontaistuotteita. Evira kehottaa varoittamaan raskaana olevia naisia inkiväärin käytöstä, koska epäillään, että jotkut kasvin ainesosista saattavat haitata sikiön kehitystä.

Käyttösuositus

Tuore inkivääri kuoritaan ja raastetaan ennen ruokaan lisäämistä. Siivuina sitä voi nauttia esimerkiksi sushin kanssa tai teessä.

Kuivattu ja jauhettu inkivääri on helppokäyttöinen, sillä se sopii melkein joka ruokaan, leivontaan ja teehen. Inkiväärijauhetta voi käyttää esimerkiksi ¼ tl per 500 g kastiketta ja teehen ½-1 tl per 1 l vettä.

Inkiväärissä on ainesosia, jotka lisäävät hikoilua ja lämmittävät kehoa, joten myös tästä syystä inkivääritee on erinomainen juoma flunssaisen olon helpottamiseen.

Tiesitkö tämän inkivääristä?

  • Inkiväärikasvien heimoon kuuluvat myös maustekurkuma ja kardemumma. Kurkumalla on inkiväärin tavoin lukuisia terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Kirjoittaja

Niklas Christides