Kamomilla

Know Your Ingredients > Kamomilla rauhoittaa vatsan ja mielen


Taustatieto

Kamomilla tai kamomillasaunio on asterikasveihin kuuluva mauste- ja rohdoskasvi, jonka kukintoja käytetään luontaislääkinnässä tai luonnonkosmetiikan raaka-aineena. Kasvia on käytetty muinaisajoilta lähtien erityisesti "äitien ja lapsien rohtona".

Tärkeimmät vaikuttavat aineet ja terveysvaikutukset

Kamomilla on mieto lääkekasvi. Sen tehoaineena toimii sen eteerinen öljy. Kamomillaa käytetään yleensä teenä, joka tunnetaan luonnonlääkkeenä vatsa- ja suolistovaivoihin sekä ahdistuksen, stressin ja unettomuuden hoitoon.

Kamatsuleeni, joka saadaan kamomillan eteerisen öljyn sisältämästä matrisiinista, ehkäisee tulehduksia ja parantaa vaurioituneita kudoksia. Apigeniini-flavonoidi toisaalta laukaisee kouristuksia. Kamomillan sisältämällä salisyylihapolla on kuumetta alentava, kipuja lievittävä ja hien eritystä edistävä vaikutus.

Mahakatarri eli gastriitti ja muut vatsan kouristukset ja tulehdukset ovatkin yleisiä ongelmia, joihin kamomilla tuo helpotusta. Se voi myös vähentää kuukautiskipuja ja vaihdevuosien oireita.

Kamomilla rauhoittaa ärtynyttä ihoa, joten sillä voi hoitaa auringonpolttamia ja hyönteisten puremia tai muuten kutisevaa ihoa. Se ehkäisee ja lievittää iho- ja ientulehduksia, ja myös hermosärkyyn sen on kerrottu tuovan helpotusta.

Höyryhengitettynä kamomillasta saa helpotusta nenän tukkoisuuteen ja hengitysteiden tulehdusten hoitoon samalla kun kamomillahöyry puhdistaa ja hoitaa ihoa.

Mahdolliset haittavaikutukset

Kamomilla sisältää kumariinia, joka suurissa määrin on haitallista, joten kamomillateetä suositellaan nauttia kohtuudella. Kamomilla voi myös aiheuttaa kohdun supistuksia, joten raskaana oleville sitä ei suositella ainakaan isoissa määrin.

Käyttösuositus

Kamomilla sopii erinomaisesti rauhoittavaksi iltateeksi sellaisenaan taikka muiden yrttien kanssa. Kamomillateetä voi käyttää suuvetenä, jolloin se edistää suun hygieniaa ja terveyttä antimikrobisten ominaisuuksiensa ansiosta. Sillä voidaan hoitaa myös pieniä ihotulehduksia sekä jäähtyneillä kamomillateepusseilla virkistää väsyneitä silmiä ja parantaa lieviä silmätulehduksia.

Ihoa rauhoittavien vaikutusten takia kamomillaa käytetään laajasti ihonhoidossa, esimerkiksi kylpyjen tai hauteiden muodossa ja luonnonkosmetiikan osana.

Kamomillaa käytetään kasvovesissa ja naamioissa sen ihoa rauhoittavien, puhdistavien ja kirkastavien ominaisuuksiensa vuoksi. Erityisesti kamomillaa sisältäviä tuotteita suositellaan herkkäihoisille ja myös lapsille.

Kamomillateetä myös käytetään kirkastamaan vaaleita hiuksia.

Tiesitkö tämän kamomillasta?

  • Kamomillaa pidetään kasvina, joka suojaa muita ympäröiviä kasveja sairauksilta, ja se kuuluukin biodynaamisen viljelyn tärkeisiin kasveihin. Kamomillateellä voidaan vahvistaa heikkoja ja sairaita kasveja.

Kirjoittaja

Niklas Christides