Kurkuma

Know Your Ingredients > Kurkuma edistää fyysistä ja henkistä terveyttä

Taustatieto

Kurkuma on mauste, joka saadaan inkiväärikasveihin kuuluvan maustekurkuma-kasvin juurista. Kurkumaa käytetään sellaisenaan sekä curry- ja muiden mausteseosten osana. Intia on suurin kurkuman tuottajamaa ja maustetta käytetään hyvin laajasti intialaisessa keittiössä.

Tärkeimmät vaikuttavat aineet ja terveysvaikutukset

Kurkuman tärkein vaikuttava aine on kurkumiini, joka on voimakas antioksidantti. Kurkumiini ei ole kuitenkaan mausteen ainoa tärkeä yhdiste, vaan esimerkiksi eteerisillä öljyillä, kuten tumerone ja zingiberone, on lisäksi tärkeä rooli. Nämä rasvayhdisteet tehostavat kurkumiinin imeytymistä ja niillä on myös terveyttä edistäviä ominaisuuksia, kuten tulehduksia lieventävä vaikutus. Pippurin piperiinillä on myös todettu positiivista vaikutusta kurkuminiin imeytymiseen elimistöön.

Kurkuma on aito vastustuskykypommi, sillä on erinomaisia antibakteerisia ja antiviraalisia ominaisuuksia, jotka edistävät mm. suoliston ja maksan toimintaa ja terveyttä. Kurkuma suojelee myös munuaisia, tarjoaa tehokasta helpotusta nivelvaivoihin ja auttaa erilaisten kehon tulehdustilojen hoitoon. Se vähentää stressiä ja masennusta sekä tukee yleisesti aivojen toimintaa ja muistia.

Kurkuman terveysvaikutukset ovat olleet perinnetietoa antiikin ajoilta asti ja sitä on pidetty mm. luonnon tulehdus- ja kipulääkkeenä. Kurkumaa on käytetty laajasti intialaisessa terveysopissa, ayurvedassa, puhdistavana, ruoansulatusta parantavana, kuumetta laskevana, tulehduksia lievittävänä ja maksaa hoitavana kasvina, ja sitä kutsutaankin ayurvedan kullaksi. Kiinalaisessa lääketieteessä kurkumaa on käytetty vesipohjaisena keitteenä maksan ja sapen vaivojen hoitoon.

Tutkimuksissa on todettu, että myös kurkumalla, josta on poistettu kurkumiini, on esimerkiksi anti-inflamattorisia ja anti-diabettisia vaikutuksia. Kurkuma on luultavasti tutkituin mauste sen monipuolisten terveyshyötyjen vuoksi, mm. sen vaikutusta syöpäsoluihin, kolesteroliin, tulehduksiin ja muistiin on tutkittu paljon.

Kurkuma on niin monipuolinen mauste terveyden kannalta, että sitä kannattaa ottaa päivittäiseen käyttöön vahvistamaan kehoa ja ehkäisemään sairauksia.

Mahdolliset haittavaikutukset

Kurkumalla on verta ohentava vaikutus, joten verenohennuslääkkeitä tai tulehduskipulääkkeitä käyttävien tulee välttää suuria kurkumamääriä. Myös raskaana oleville ja imettäville naisille suositellaan pitäytymistä normaalin maustekäytön rajoissa. Kannustamme muutenkin aina nauttia mausteita ja yrttejä monipuolisesti ruoan ja juoman yhteydessä.

Käyttösuositus

Kurkuma on keittiön ehdoton helmi, se sopii kaikkeen ruokaan ja erinomaisesti leivontaan. Annostele esimerkiksi 1 tl kurkumaa per 500 grammaa lihaa, kanaa tai kalaa tai per 1 litra jauhoja, kun leivot. Kurkumaa voi käyttää maustamaan teetä ja juomia kuten vihersmoothieta, 1 tl per 1 litra vettä; mitä pitempi haudutus, sitä suurempi vaikutus kehoon. Kurkuma sopii myös mainiosti maustamaan kananmunaruokia; kokeile vaikka ripotella kurkumaa paistetun kananmunan päälle.

Tiesitkö tämän kurkumasta?

  • Kurkuman laatu on kriittinen asia erityisesti terveysvaikutusten kannalta. Maaperä, ilmasto, aurinko ja valmistusprosessi ovat tärkeitä seikkoja, joilla on suora vaikutus kurkuman laatuun ja sitä kautta terveellisyyteen.
  • Kurkumaa paljon nauttivilla intialaisilla on vähemmän Alzheimerin tautia ja syöpää kuin muilla kansoilla.
  • Kurkuman sukulaiskasvilla inkiväärillä on paljon samankaltaisia terveyteen vaikuttavia ominaisuuksia.

Kirjoittaja

Niklas Christides