KYI | Kurkuma

By Organic Fusion Kitchen

Kurkuma edistää fyysistä ja henkistä terveyttä

Kurkuma on mauste, joka saadaan inkiväärikasveihin kuuluvan maustekurkuma-kasvin juurista. Kurkumaa käytetään sellaisenaan sekä curry- ja muiden mausteseosten osana. Intia on suurin kurkuman tuottajamaa ja maustetta käytetään hyvin laajasti Intialaisessa keittiössä.

Kurkuma on keittiön ehdoton helmi, se sopii kaikkeen ruokaan ja erinomaisesti leivontaan. Annostele esimerkiksi 1 tl kurkumaa per 500 grammaa lihaa, kanaa tai kalaa tai per 1 litra jauhoja, kun leivot. Kurkumaa voi käyttää maustamaan teetä ja juomia kuten vihersmoothietä, 1 tl per 1 litra vettä; mitä pitempi haudutus, sitä suurempi vaikutus kehoon.


Kurkuma sopii mainiosti maustamaan kananmunaruokia; kokeile vaikka kurkuma ja suolankukka yhdistelmää paistetussa kananmunassa, taivaallinen yhdistelmä.

Tiesitkö tämän kurkumasta?

Kurkuman laatu on kriittinen asia erityisesti terveysvaikutusten kannalta. Maaperä, ilmasto, aurinko ja valmistusprosessi ovat tärkeitä seikkoja, joilla on suora vaikutus kurkuman laatuun ja sitä kautta terveellisyyteen.

Monet tutkimukset osoittavat, että runsaasti Kurkumaa nauttivilla Intialaisilla on selvästi vähemmän Alzheimerin tautia ja syöpää kuin muilla kansoilla.

Kurkuman sukulaiskasvilla inkiväärillä on paljon samankaltaisia terveyteen ja henkiseen hyvinvointiin vaikuttavia ominaisuuksia.

Testaa kurkumaa luonnolliseen hiusten värjäykseen, sillä on erittäin hoitava vaikutus päänahkaan ja sen hyvinvointiin. Kurkumaa käytetään myös kankaiden ja nahan värjäämiseen.

Vaikuttavat aineet ja terveysvaikutukset

Kurkuman tärkein vaikuttava aine on kurkumiini, joka on voimakas antioksidantti. Kurkumiini ei ole kuitenkaan mausteen ainoa tärkeä yhdiste, vaan esimerkiksi eteerisillä öljyillä, kuten turmerone ja zingiberone, on lisäksi tärkeä rooli. Nämä rasvayhdisteet tehostavat kurkumiinin imeytymistä ja niillä on myös terveyttä edistäviä ominaisuuksia, kuten tulehduksia lieventävä vaikutus. Pippurin piperiinillä on myös todettu positiivista vaikutusta kurkuminiin imeytymiseen elimistöön.

Kurkuma on aito vastustuskykypommi, sillä on erinomaisia antibakteerisia ja antiviraalisia ominaisuuksia, jotka edistävät mm. suoliston ja maksan toimintaa ja terveyttä. Kurkuma suojelee myös munuaisia, tarjoaa tehokasta helpotusta nivelvaivoihin ja auttaa erilaisten kehon tulehdustilojen hoitoon. Se vähentää stressiä ja masennusta sekä tukee yleisesti aivojen toimintaa ja muistia.

Perinnetieto ja legenda

Kurkuman terveysvaikutukset ovat olleet perinnetietoa antiikin ajoilta asti ja sitä on pidetty mm. luonnon tulehdus- ja kipulääkkeenä. Kurkumaa on käytetty laajasti intialaisessa terveysopissa, ayurvedassa, puhdistavana, ruoansulatusta parantavana, kuumetta laskevana, tulehduksia lievittävänä ja maksaa hoitavana kasvina, ja sitä kutsutaankin ayurvedan kullaksi. Kiinalaisessa lääketieteessä kurkumaa on käytetty vesipohjaisena keitteenä maksan ja sapen vaivojen hoitoon.

Tutkimuksissa on todettu, että myös kurkumalla, josta on poistettu kurkumiini, on esimerkiksi anti-inflammatorisia ja anti-diabeettisia vaikutuksia. Kurkuma on luultavasti tutkituin mauste sen monipuolisten terveyshyötyjen vuoksi, mm. sen vaikutusta syöpäsoluihin, kolesteroliin, tulehduksiin ja muistiin on tutkittu paljon.

Mahdolliset haittavaikutukset

Kurkumalla on verta ohentava vaikutus, joten verenohennuslääkkeitä tai tulehduskipulääkkeitä käyttävien tulee välttää suuria kurkumamääriä.

Myös raskaana oleville ja imettäville naisille suositellaan pitäytymistä normaalin maustekäytön rajoissa.

Kannustamme muutenkin yleisesti aina nauttimaan mausteita ja yrttejä monipuolisesti ruoan ja juoman yhteydessä.

Mielestämme Kurkuma on todella niin monipuolinen mauste terveyden ja makuelämysten kannalta, että sitä kannattaa ottaa päivittäiseen käyttöön vahvistamaan kehoa ja ehkäisemään sairauksia.

Tutustu Kurkumaa sisältäviin tuotteisiin valikoimassamme

Kokoelmat