KYI | Nokkonen

By Organic Fusion Kitchen

Nokkonen on raudan luonnollinen lähde

Nokkonen on erittäin ravintopitoinen ja terveellinen kasvi, joka on hyvin yleinen Suomessa ja ehkäpä juuri siksi niin aliarvostettu.

Tuoretta nokkosta voi käyttää pinaatin tapaan, esimerkiksi keittoihin, muhennoksiin ja lettuihin. Nokkonen on hyvä kiehauttaa kuumassa vedessä ennen käyttöä. Nokkosen polttavuus katoaa kuumennettaessa ja kuivattaessa.

Nokkosjauhetta voi käyttää monipuolisesti eri ruokiin ja leivontaan, sillä se sopii melkein kaikkiin ruokiin ja juomiin. Nokkosrouhetta voidaan suositella käytettäväksi erityisesti teenä, esimerkiksi 1 tl per ½ litraa vettä riittää. Kannattaa muistaa, että hienonnettu jauhe on aina vahvempi ja arvokkaampi kuin rouhe.

Tiesitkö tämän nokkosesta?

Nokkosta kerätään keväällä ennen kukintaa, mieluiten kun versot ovat 5-10 cm pitkiä.

Nokkosen (tuoreen tai kuivatetun) ja hamppujauhojen yhdistelmästä saa ihania terveellisiä ruokalajeja, kuten nokkoskeittoa ja nokkoslettuja.

Nokkosesta voidaan valmistaa paperia ja kangasta. Ennen puuvillan tuloa markkinoille, nokkosen varren sitkeitä kuituja käytettiin laajasti pellavan tapaan kankaankudonnassa.

Vaikuttavat aineet ja terveysvaikutukset

Nokkonen sisältää runsaasti piitä, joka vaikuttaa sidekudosten ja verisuonten kuntoon. Se sisältää myös runsaasti rautaa, kalsiumia, C-vitamiinia ja proteiinia. Nokkonen vahvistaa hermostoa ja täten vaikuttaa positiivisesti aivojen toimintaan ja muistiin. Se auttaa lisäksi puhdistamaan verta, parantamaan munuaisten toimintaa, vähentämään anemiaa, laskemaan verenpainetta ja verensokeria, poistamaan raskasmetalleja kehosta, ja edistämään suoliston toimintaa.

Perinnetieto ja legenda

Kansanperinteen mukaan nokkonen auttaa reumatismiin, munuaiskiviin ja astmaan. Nokkosta ja erityisesti nokkosen juurta ja siemeniä pidetään myös "luonnon viagrana".

Mahdolliset haittavaikutukset

Sydämen vajaatoiminnasta kärsivät saattavat reagoida voimakkaasti nokkoseen. Jotkut ihmiset voivat olla yliherkkiä nokkosen raudalle. Nokkonen kerää itseensä nitraattia, jonka pitoisuuteen yrtin kasvupaikka vaikuttaa merkittävästi. Nokkosta ei suositella keräämään kovin rehevistä kasvupaikoista, teiden varsilta tai navettojen läheisyydestä. Nokkosten ryöppääminen auttaa kuitenkin pääsemään nitraateista eroon.

Tutustu Nokkosta sisältäviin tuotteisiin valikoimassamme

Kokoelmat

Tutustu muihinkin KnowYourIngredients ja KnowYourBody julkaisuihin