Pakuri

Know Your Ingredients > Pakuri vahvistaa vastustuskykyä


Taustatieto

Pakuri tai pakurikääpä on lehtipuiden lahottajasieni. Lääkinnällisiin tarkoituksiin on perinteisesti käytetty koivuilla kasvaneita pakureita.

Tärkeimmät vaikuttavat aineet ja terveysvaikutukset

Pakuri on yksi vanhimpia luonnosta löydettävissä olevia antioksidantteja. Pakurin terveyshyödyistä on runsaasti kansan perimätietoa. Siperiassa pakuria kutsutaan "Jumalan lahjaksi" ihmiselle. Kliinisiä tutkimuksia ihmisillä on tehty toistaiseksi vain vähän, vaikka laboratorio- ja eläinkokeet ovat olleet lupaavia.

Pakurikääpä sisältää erityisesti B-vitamiineja, flavonoideja, fenoleja, erillaisia mineraaleja (kupari, kalsium, kalium, mangaani, sinkki, rauta jne.), entsyymejä sekä pantoteenihappoa.

Pakurikääpää uskotaan vahvistavan kehon omaa luonnollista vastustuskykyä hävittämällä haitallisia soluja elimistöstä. Positiivisesta vaikutuksesta vastustuskykyyn on saatu viitteitä myös tutkimuksissa. Lisäksi on havaittu, että pakuri saattaa vähentää kehon pitkäaikaista matala-asteista tulehdustilaa, joka liittyy moniin elintasosairauksiin, kuten tyypin 2 diabetekseen, valtimotautiin ja vanhuusiän muistisairauksiin.

Kansanlääkinnässä pakurista on etsitty apua myös syöpään, ihosairauksiin, vatsan, maksan ja suoliston vaivoihin, nivelkipuihin, verensokeriongelmiin, flunssan torjuntaan sekä vireystilan ja energiatason kohottamiseen.

Mahdolliset haittavaikutukset

Pakurin käyttö kannattaa aloittaa varovasti, jos sitä ei ole ennen käyttänyt. Kaupunkien ja maanteiden lähellä kasvava pakuri kerää itseensä raskasmetalleja.

Käyttösuositus

Pakuria voi käyttää teenä tai kahvin kera, 2-3 tl per 1 litra vettä, mitä pitempi haudutus, sitä enemmän antioksidantteja saadaan käyttöön. Pakuri sopii myös erinomaisesti ruokaan ja leivonnaisiin.

Tiesitkö tämän pakurista?

  • Pakuria arvostetaan erityisesti Kiinassa, Japanissa, Venäjällä ja Keski-Euroopassa.
  • Pakurin käytöstä jälkiruokien maustamiseen tuli trendi-ilmiö Ranskassa.

Kirjoittaja

Niklas Christides