Paprika

Know Your Ingredients > Paprika - tärkeä vitamiinien ja antioksidanttien lähde


Taustatieto

Paprika on yleinen viljelykasvi, joka on peräisin Meksikosta. Paprikaa on olemassa paljon eri lajikkeita, miedosta vihannespaprikasta tuliseen chiliin. Kapsaisiini-niminen aine määrittelee paprikan polttavuuden.

Tärkeimmät vaikuttavat aineet ja terveysvaikutukset

Paprika sisältää runsaasti vitamiineja ja neljää eri karotenoidia, jotka muodostavat elimistössä A-vitamiinia, ja siten tukevat silmien terveyttä sekä parantavat vastustuskykyä. Karotenoidit ovat elintärkeitä antioksidantteja, jotka auttavat kehoa taistelussa kroonisia sairauksia vastaan. Paprikan C-vitamiinipitoisuus on kaikista kasviksista suurimpia.

Lisäksi paprikassa on runsaasti mineraaleja, joista rauta on tärkeässä osassa hapen kuljetuksessa sekä kehon luonnnollisessa energiatuotannossa. Paprika tukee sydämen terveyttä, ruoansulatusta, unen laatua, hiuksia, ihoa ja kynsiä.

Mahdolliset haittavaikutukset

Raaka paprika voi aiheuttaa joillekin allergisia oireita tai vatsakipua.

Käyttösuositus

Kuivatettua paprikaa voi käyttää maustamaan teetä, noin 1 tl per 1 litra vettä; mitä pitempi haudutus, sitä parempi. Paprika sopii myös erinomaisesti liha-, kana-, kala- ja vegeruokiin sekä leivontaan, n. 1 tl per 500 g ruokaa.

Kuiva lämpö tuo tuoreesta paprikasta esiin makeutta esimerkiksi uunissa.

Tiesitkö tämän paprikasta?

  • Laadukkainta paprikaa löytää Intian, Turkin ja Unkarin alueilta ja sitä käytetään ensisijaisesti kuivatettuna.
  • Paprika on unkarilaisen keittiön tärkein mauste ja Unkarin kansallismauste.
  • Jalostettu vihannespaprika ei sisällä lainkaan kapsaisiinia. Hyvään paprikamausteeseen käytetään kuitenkin kapsaiinia sisältävää lajikkeita.

Kirjoittaja

Niklas Christides