Piparminttu

Know Your Ingredients > Piparminttu - tehokas apu ruoansulatukseen


Taustatieto

Piparminttu-niminen yrttikasvi on vesimintun ja vihermintun luonnollinen risteymä, jonka maku on muita minttuja voimakkaampi. Piparmintusta eristetään mentolia, jota käytetään mm. lääke-, makeis-, kosmetiikka- ja tupakkateollisuudessa.

Tärkeimmät vaikuttavat aineet ja terveysvaikutukset

Piparminttulehtien ja -öljyn terapeuttiset vaikutukset ovat tunnettuja antiikin ajoilta lähtien. Yrttiä on perinteisesti pidetty mielentilaa rauhoittavana ja virkistävänä.

Piparmintun vaikuttavina aineina toimii kasvin eteerinen öljy, joka sisältää mentolia, mentonia, sineolia, jasmonia, fellandreenia, mentyyliisovaleriaattia ja kadineenia. Mentolilla on tulehdusta ja paikallista kipua lieventävä vaikutus.

Piparminttu auttaa ärtyneen suolen hoitoon ja tuo helpotusta vatsakipuihin ja vaivoihin, lihaskipuun sekä ruoansulatushäiriöihin. Se lievittää heinänuhan oireita, avaa hengitysteitä, parantaa muistia ja keskittymiskykyä, vähentää päänsärkyä ja stressiä sekä suojelee soluja ja DNA:ta säteilyltä. Piparmintun mentoli voi myös estää eturauhassyövän kasvua.

Piparmintun antiseptiset ominaisuudet auttavat pahan hengityksen hoitoon.

Mahdolliset haittavaikutukset

Suuret määrät yrttiä saattavat aiheuttaa vatsakipua, uneliaisuutta ja hengenahdistusta sekä kohottaa verenpainetta.

Piparminttua ei suositella alle 3-vuotiaille lapsille mahdollisen mentolille herkkyyden vuoksi. Suurissa määrin piparminttu voi kasvattaa keskenmenon riskiä, joten raskaana olevia naisia kehotetaan olemaan varovaisia yrtin käytön kanssa.

Yliherkkyys kasvin eteeriselle öljylle voi aiheuttaa iho-oireita. Yrtti voi lisäksi aiheuttaa haittavaikutuksia gastroesofageaalisen refluksin tapauksissa.

Eteeristä öljyä ei saa käyttää sisäisesti.

Käyttösuositus

Piparminttua voi käyttää teenä, 2-4 tl per 1 litra vettä; mitä pitempi haudutus, sitä ennemmän makua, jos yrtti on oikein käsitelty ja luonnollisesti kuivatettu.

Piparminttu sopii erinomaisesti ruoanlaittoon ja jälkiruokiin sekä juomien maustamiseen. Yrtin käyttö lammas- ja riistaruokiin on suosittua, mutta sitä kannattaa kokeilla myös possufileen maustamiseen.

Eteeristä öljyä voi hieroa ohimoille päänsärkyä helpottamaan .

Tiesitkö tämän piparmintusta?

  • Piparminttu on Afriikan suosituimpia yrttejä sen ruoansulatusta edistävän vaikutuksen takia. Tämä yrtin ominaisuus oli tunnettu jo muinaisessa Egyptissä.
  • Piparminttua on viljelty vuosituhansia Kiinassa ja Japanissa, ja siitä on maininta Raamatussa.

Kirjoittaja

Niklas Christides