Propolis

Know Your Ingredients > Propolis - tehokas suoja bakteereja ja viruksia vastaan

Taustatieto

Propolis on kittivaha, jota mehiläiset valmistavat puiden ja pensaiden silmujen erittämistä hartsimaisista aineista. Se sisältää muun muassa pihkaa, mehiläisvahaa, aromaattisia öljyjä, rasvahappoja ja siitepölyä. Propolis on erittäin tärkeä aine mehiläisille, koska se pitää mehiläiskeon antibakteerisena ja antiviraalisena. Mehiläiset käyttävät propolista mm. tukkimaan pesän ylimääräisiä aukkoja.

Tärkeimmät vaikuttavat aineet ja terveysvaikutukset

Propolis on luonnon antiseptinen ja antibakteerinen ihmeaine ja luonnon oma terveellinen antibiotti. Propoliksen teho perustuu mm. sen sisältämiin flavonoideihin, jotka toimivat antioksidantteina.

Pienen propolismäärän nauttiminen päivittäin auttaa vastustamaan virus-, bakteeri- ja sienitartuntoja. Propolis sekä suojaa flunssatartunnoilta että helpottaa flunssan oireita, ml. kurkkukipua. Siitä on lisäksi apua nielutulehdusten hoitoon. Propolis on siinä mielessä erityinen, että se hyökkää ainoastaan haitallisia bakteereja vastaan eikä heikennä kehon omaa luonnollista puolustusjärjestelmää.

Propolis edistää haavojen paranemista ja helpottaa hyönteisten puremien oireita. Sitä käytetään myös ihottumien, sieni-infektioiden, palovammojen, herpesrakkuloiden ja aknen hoitoon.

Propolis voi toimia vastaiskuna eri bakteerien mutaatioille ja se on erinomainen vastapaino elimistöä kuormittaville ulkoisille tekijöille kuten saasteille. Joissakin tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että propolis lisää yleistä vastustuskykyä ja tukee maksan toimintaa sekä suojaa sitä myrkyllisiltä aineilta.

Propolis on yksi tehokkaimmista luonnollisista desinfiointiaineista, ja sitä voi käyttää esimerkiksi suun ja käsien desinfioimiseen. Se on lisäksi yksi vähiten allergisoivista ainesosista luonnossa.

Propoliksen terveyshyödyt ovat olleet ihmisten tiedossa jo tuhansia vuosia ja se kuuluukin monen maan kansanlääkintäperinteeseen.

Mahdolliset haittavaikutukset

Mehiläistuotteita ei saa antaa alle 1-vuotiaille lapsille botulismin riskin vuoksi.

Käyttösuositus

Propolista voi nauttia tippoina tai suihkeena, 3-5 tippaa tai suihkaisua päivässä jatkuvaan käyttöön, tai 10-15 tippaa tai suihkaisua kuurimuotoisesti esimerkiksi flunssan ja virustartunnan estämiseksi tai tartunnan ensimmäisten oireiden imaantuessa.

Tiesitkö tämän propoliksesta?

  • Propolis sopii myös yli 3-vuotiaille lapsille luonnollisena flunssan ehkäisy- ja hoitomuotona, joka ei rasita kehoa, kuten esimerkiksi tulehduslääkkeet ja antibiootit. Lapsille voi antaa puolet aikuiselle suositusta määrästä.
  • Pro polis tarkoittaa "kaupungin puolesta", mikä kuvaa hyvin tämän ihmeaineen merkitystä mehiläispesän hyvinvoinnille.
  • Mehiläiset käyttävät propolista myös pesään tunkeutuneiden ja kuoliaaksi pistettyjen petojen (esim. hiirien) raatojen palsamointiin. Myös muinaisessa Egyptissa propolista käytettiin palsamointiin.

Kirjoittaja

Niklas Christides