Salvia

Know Your Ingredients > Salvia parantaa keskittymiskykyä ja hoitaa tulehduksia


Taustatieto

Salvia-kasvien sukuun kuuluu yli 900 lajia. Salvian nimi tulee latinankielisestä sanasta salvare, joka tarkoittaa "parantaa". Tämä rosmariinin sukulainen onkin paljon enemmän kuin pelkkä yrtti.

Tärkeimmät vaikuttavat aineet ja terveysvaikutukset

Salvian sisältämillä fenoliglykosideilla on tulehdusta lieventävä vaikutus. Salvia auttaa lisäksi vahvistamaan luustoa, torjumaan kroonisia sairauksia, parantamaan vastustuskykyä, ehkäisemään diabeteksen muodostumista, edistämään ruoansulatusta, sekä parantamaan aivotoimintaa ja muistia.

Salvialla on myös hoitava vaikutus vaihdevuosien oireisiin ja kuukautiskipuihin sen sisältämän estrogeenisesti vaikuttavan hormonin ansiosta.

Salviaa on käytetty lääketieteessä tuhansien vuosien ajan. Kansanperinteessä yrttiä on käytetty myös puhdistamaan negatiivista energiaa ympäristöstä, siksi siitä tehdään esimerkiksi suitsukkeita.

Mahdolliset haittavaikutukset

Salvia on vahva yrtti, joten sitä ei suositella käyttämään jatkuvasti ja suurina annoksina. Yhdessä varfariini-nimisen lääkkeen kanssa salvian on todettu lisäävän verenvuodon riskiä.

Käyttösuositus

Salviaa voi käyttää teenä ja juomissa, 5-10 lehteä per 1 litra vettä, mitä pitempi haudutus, sitä suurempi vaikutus kehoon. Yrtti sopii myös hyvin ruoanlaittoon ja leivontaan, jolloin sitä käytetään usein hienonnettuna.

Suosittelemme pitämään yksi viikko taukoa jokaista kahden viikon käyttöjaksoa kohti.

Tiesitkö tämän salviasta?

  • Kuppi salvia-hamppu-kurkumateetä tekee ihmeitä keskittymiskyvylle. Sitä ei kuitenkaan kannata nauttia illalla, koska se voi viedä yöunet.

Kirjoittaja

Niklas Christides