Timjami

Know Your Ingredients > Timjami puhdistaa ja hoitaa hengitysteitä


Taustatieto

Timjami on ruoka- ja lääkeyrttinä tunnettu kasvi, joka kasvaa villinä Välimeren ympäristössä.

Tärkeimmät vaikuttavat aineet ja terveysvaikutukset

Timjami on hengitysteiden varjelija ja puhdistaja. Se auttaa alentamaan verenpainetta ja lieventämään keuhkoputkentulehduksen oireita sekä yskää luonnollisesti.

Timjamin eteerinen öljy sisältää fenoleita, kuten tymolia, joka on tärkein vaikuttava aine, karvakrolia, flavonoideja ja terpenoideja. Näistä yhdisteistä timjami saa sen antibakteeriset, tulehdusta ja verenpainetta alentavat ominaisuudet.

Timjami sisältää lisäksi C- ja A-vitamiinia, jotka vahvistavat vastustuskykyä, sekä tärkeitä hivenaineita, kuten kuparia, kuitua, rautaa ja mangaania.

Yrtin eteerisellä öljyllä on positiivinen vaikutus hermostoon. Timjamista voidaan tehdä myös tinktuuraa, joka on osoittautunut erittäin tehokkaaksi aknea vastaan.

Mahdolliset haittavaikutukset

Joidenkin lähteiden mukaan timjamin liika sisäinen käyttö voi aiheuttaa huimausta, päänsärkyä, pahoinvointia ym.. Yrtin normaali käyttö mausteena ei kuitenkaan pitäisi aiheuttaa ongelmia. Timjamia käytetäänkin hyvin yleisesti joidenkin maiden keittiössä (esimerkiksi Afrikassa).

Käyttösuositus

Timjamista voi tehdä erinomaista teetä ja erilaisia juomia. Annostuksena voi suositella esimerkiksi 3 tl per 1 litra vettä; mitä pitempi haudutus, sitä suurempi vaikutus kehoon.

Timjami on myös ehdoton keittiön helmi, joka kestää kuumennusta hyvin. Se sopii erinomaisesti erilaisiin liha-, lintu-, kala- ja äyriäisruokiin sekä marinadeihin.

Timjamia ja kurkumaa yhdistämällä saat tehtyä ihanan munakkaan ja tätä yhdistelmää käytetään myös yleisesti pastaruokiin. Timjami on lisäksi vihannesten, muhennosten ja viiniä sisältävien ruokien ystävä.

Tiesitkö tämän timjamista?

  • Et löydä parempaa keinoa tukea hengitysteitä kuin puhtaasta ja laadukkaasta timjamista tehty tee.

Kirjoittaja

Niklas Christides