Paseerattu tomaatti

02.04.2020

Be The Change > Terveys > Paseerattu tomaatti on yksi Välimeren ruokavalion peruspilareista, jossa yhdistyy herkullinen maku ja runsaasti terveyshyötyjä


Tomaatit ovat Italian keittiön peruspilari. Sen lisäksi että ne ovat maukkaita, niillä on runsaasti terveyshyötyjä. Tomaattit sisältävät lykopeenia, joka liitettään moniin terveyshyötyihin, kuten sydäntauti- ja syöpäriskien alentamiseen. Tomaatit ovat myös erinomainen C- ja K-vitamiinin, kaliumin ja folaatin lähde.

La salsa, siis paseerattu tomaatti ja sen valmistaminen on laajalle levinnyt käytäntö ja perinne kaikkialla Italiassa, mutta pääasiassa etelässä, missä elokuun lopussa ja syyskuun alussa suurperheet kokoontuvat suorittamaan sadonkorjuurituaalia, joka on sukupolvesta toiseen jatkettu perinne.

Kun on saatavilla riittävä määrä sopivan kypsiä tomaatteja, yleensä koko vuoden sato, niin siirrytään pesemisen vaiheeseen. Tomaatit laitetaan suuriin huolellisesti pestyihin vesisäiliöihin, joissa ei saa olla mitään vaurioita, koska se vaikuttaa makuun. Kaikki pestyt tomaatit halkaistaan ja keitetään sitten suuressa alumiinipannussa. Noin kymmenen minuutin kuluttua tomaatit ovat valmiita, jolloin ne hienonnetaan erityisellä puristuskoneella, joka puristaa tomaatit ja poistaa nahat. Lopputulos on la salsa, eli tomaattisose.

Paseerattu tomatti voidaan pullottaa ja varastoida kahdella tavalla. Jotkut lisäävät pestyihin tomaatteihin suolaa ja basilikaa ennen keittämistä. Kun la salsa on valmis ja pullotettu "boccacci"-purkkeihin, itse purkki keitetään, mikä tekee siitä tiiviin, jolloin paseerattu tomatti säilyy pitkäksikin aikaa. Toista menetelmää kutsutaan "nukkuvaksi", jolloin vasta keittämisen yhteydessä lisätään suola ja basilika. Kun la salsa on purkitettu, lämpimät purkit pidetään lähellä toisiaan käärittynä lämpimiin huopiin. Kastike keittää itseään purkeissa purkin lämmön avulla, ja noin viikon jälkeen purkit voidaan varastoida.

Vaikuttaja │ Rocco Parisi