Mustikka

Know Your Ingredients > Mustikan antioksidantit suojavat ennenaikaiselta ikääntymiseltä


Taustatieto

Mustikka on puolukoiden sukuun kuuluva kanervakasvi, joka tuottaa syötäviä marjoja. Mustikka kasvaa Euroopan, Aasian ja Pohjois-Amerikan pohjoisosissa. Suomessa se on tärkeä kaupallinen luonnonmarja ja luonnonvientituote.

Tärkeimmät vaikuttavat aineet ja terveysvaikutukset

Mustikat sisältävät runsaasti vitamiineja, kuten A-, B- ja C-vitamiini, ja tärkeitä yhdisteitä, kuten flavonoideja, hydroksikanelihappoja ja hydroksibentsoehappoja. Mustikan tummansininen väri on peräisin flavonoideihin kuuluvista antosyaaniyhdisteistä. 

Fenoliyhdisteiden ansiosta mustikalla on muiden marjojen tavoin voimakas antioksidanttinen ominaisuus. Antioksidantit hidastavat solujen vauriotumista ja suojavat tulehduksilta sekä estävät haitallisen LDL-kolesterolin hapettumista, mikä auttaa sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Joissakin kokeissa antosyaanien on havaittu pienentävän myös silmäsairauksien ja syövän riskejä.

Mustikat ovat siis hyväksi näölle ja niistä voi olla hyötyä silmiin liittyvissä vaivoissa, kuten silmien kuivuudessa, jos jatkuva kuormitus on päivittäistä esimerkiksi tietokoneiden tai muiden silmiä kuormittavien laitteiden käytöstä johtuen. Mustikan kuorista saa kuitua ja siemenistä keholle hyödyllisiä rasvahappoja, jotka edistävät sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa.

Käyttösuositus

Tuoreen mustikan lisäksi kuivattu mustikka on mainio terveystuote. Jauheena mustikkaa voi käyttää 1-2 tl päivässä ja se sopii melkein joka ruokaan ja leivontaan, jogurttiin sekoitettuna tai teenä yrttien, kuten esimerkiksi piparmintun, salvian tai hampun kera.

Tiesitkö?..

  • Mustikan maku sopii erinomaisesti tomaattikastikkeeseen tuoden siihen lisää syvyyttä.
  • Mustikanlehdistä saa mainiota teetä.
  • Monet metsämustikkana myytävät tuotteet sisältävät metsämustikan sijaan pensasmustikkaa.

Teksti

Niklas Christides


Tuotesuosituksia