Näsiä / Tibast (Daphne mezereum)

04.07.2019

[FIN] Näsiä (Daphne mezereum)

Levinneisyys: Näsiä on peräisin Keski- ja Itä-Euroopasta, sekä Länsi-Aasiasta ja se leviää pensaan marjoja syövien lintujen mukana. Näsiää löytää muistakin maailman eri kolkista nykypäivänä, koska se sopeutuu hyvin vaikka onkin vaativa, jos sillä vain on oikeantyyppinen elinympäristö ja ilmasto.

Kuvaus: Näsiä on kaunis, mutta erittäin myrkyllinen kasvi ja sen hedelmät eli luumarjat ovat kiiltävän punaisia, joskus myös keltaisia lajikkeesta riippuen. Noin 50 eri lajista näsiää kasvaa Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Afrikassa.

Yleistä: Pystyhaaraista Näsiää kutsutaan myös Riidenmarjaksi ja se on kasvupaikkansa suhteen melko vaatelias pensas. Miellyttävän tuoksuinen Näsiä kuuluu kevään ensimmäisiin kukkiviin kasveihin rehevissä lehdoissa ja se kukkii jopa ennen lehtien puhkeamista. Näsiän kukkien tuoksu on niin voimakas, että se voi aiheuttaa pahoinvointia. Näsiä vihtyy erityisen hyvin soissa ja vetisissä ympäristöissä.

Kuvissa:

A - Kukkiva näsiä (kuva: Tom Ahlström)

B - Kukkiva näsiä (kuva: Tom Ahlström)

C - Kukkiva näsiä (kuva: Tom Ahlström)[SWE] Tibast (Daphne mezereum)

Utbredning: Tibast härstammar från Central- och Öst-Europa samt Väst-Asien. Tibast sprids av fåglar, som äter buskens bär. Man träffar på Tibast i olika delar av världen eftersom busken trivs och adapterar väl i rätt typ av klimat.

Beskrivning: Tibast är en vacker men yttest giftig växt med skinande röda, eller tidvis gula bär, beroende på arten. Av tibast förekommer ca 50 olika arter runt omkring Europa, Asien och Nord-Afrika.

Allmänt: Tibast blommar på bar kvist och är rätt krävande gällande sin miljö att växa i. Tibast doftar gott och är en av de första buskarna som blommar på våren, innan bladen spricker ut. Tibast trivs bäst i sump och våt mark.

På bilderna:

A - Blommande tibast (bild: Tom Ahlström)

B - Blommande tibast (bild: Tom Ahlström)

C - Blommande tibast (bild: Tom Ahlström)