Lohi-mäti-uppomuna-leivät

Lohi-mäti-uppomuna-leivät

Perinteinen suomalainen kesän- ja koko vuoden brunssisuosikki, joka on helppo valmistaa ja todella saa aistit valloilleen.


Mätikastike

Ainesosat

Kirjolohen mäti (tai muu mäti) > 80-100 g

Katkaravut > 4-5 rkl maun mukaan

Smetana > 5-6 rkl

Punasipuli > 1/2 normaailikoiken hienonnettu

Tilli > 2-3 rkl tai mielen mukaan

Suolankukka > 1/2 tl

Lime > 1/4 hedelmän mehu

Neitsytoliiviöljy > 1 tl

Ohje

Sekoita ainesosat huolellisesti yhteen ja laita jääkaappiin 30 min, jotta kastike ei ole liian vetinen. Lisää viimeisenä juuri ennen tarjoilua. Säilyy jääkaapissa 2-3 päivää.


Uppomunat

Ainesosat

Kananmuna > 4 kpl

Valkoviinietikka > 2 tl

Karkea Merisuola > 2 tl

Ohje

Kiehauta vesi kattilassa ja ota pois liedeltä. Lisää etikka ja merisuola veteen ja sekoita. Riko kananmunat varovasti veteen (varo että keltuaiset eivät rikkoonnu) ja odota 30 sekuntia. Pyöritä tasaisesti (ei liian nopeasti) vesi kattilassa ja varmista että kananmunat irtoavat pohjasta, jonka jälkeen tuodaan kattila takaisin liedelle 2-3 minuutiksi. Valuta vesi pois kattilasta (tarvittaessa siirrä uppomunat kulhoon isolla lusikalla), varo edelleen, että keltuaiset eivät rikkoonnu.


Viimeistely ja tarjoilu

Ainesosat

Graavi- tai savulohi > 150g

Hamppu- tai ruisleipä (muu leipä käy myös) > 4 leivän siivua

Ohje

Kokoa neljälle leivän siivulle ensin lohi, sitten uppomuna, sitten mätikastike (jaa tasaisesti, jotta riittää kaikkiin). Mielen mukaan voi koristella tillillä. Suositellaan nautittavaksi luomu valko- tai kuohuviinin kera.


Hinta-arvio

Kotikeittiössä tehtynä laadukkailla ainesosila kustannus on noin 12,00 €